Dostupni linkovi

Nakon smrti mladića, protesti u Sudanu postali viralni


Protesti u Sudanu

Muhamed Matar, dvadesetšestogodišnji Sudanac, razlog je zbog kojeg desetine hiljada korisnika na društvenim mrežama postavljaju fotografiju plave boje na svoj profil.

Naime, Matar je jedan od nekoliko desetina ubijenih tokom protesta u Sudanu, kada su sigurnosne snage rastjerale demonstrante koji su protestovali danima ispred sjedišta vojske. Matrova profilna fotografija bila je plave boje, pa su, prvo njegovi prijatelji, u znak sjećanja takođe stavili tu istu sliku na svoje profile, uz hešteg #BlueForSudan (plavo za Sudan).

Hešteg je postao viralan, pa su ga slijedile i brojne poznate osobe uključujuć grupu U2, Rijanu, Naomi Kembl, Belu Hadid i mnoge druge. Ovu nijansu plave boje sada nazivaju Matar plava.

Jedna od poznatijih ilustracija kojom brojne osobe takođe izražavaju solidarnost je ilustracija studentice Ale Salah, koja sa krova automobila, pjeva tokom protesta. Postala je simbol protesta i velike uloge žena koje traže prekid opresije nad ženama.

Sudan bez interneta

Protesti u Sudanu su počeli krajem prošle godine zbog teške ekonomske situacije, koju su dodatno pogoršale devalvacija nacionalne valute funte i mjere štednje koje je vlada uvela u decembru prošle godine. 11. aprila u vojnom puču smijenjen je predsjednik Omar al Bašir koji je vladao skoro 30 godina.

Vlast je preuzela vojska, zbog čega su protesti nastavljeni. Naime, građani traže demoktratizaciju i civilnu vlast. Vojska je ograničila pristup internetu, pa je u jednom momentu, kako tvrde građani, pristup bio potpuno onemogućen. Matar i brojni drugi građani zahtijevali su deblokadu interneta, budući da su se preko društvenih mreža većinom i organizovali protesti.

Ipak, nakon što je #BlueForSudan postao viralan, postalo je jako teško spriječiti protok informacija, a praćenje heštega postalo je i način informisanja sudanske dijaspore o događajima u zemlji, pa su se tako pojavili brojni videi navodne brutalnosti sigurnosnih snaga.

Međunarodna zajednica osudila je korištenje sile za gušenje protesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG