Dostupni linkovi

Šef OSCE misije: Povjerenje u izbore u BiH na prilično niskom nivou


Ilustrativna fotografija

Transparency International u Bosni i Hercegovini predstavio je danas Nacrt prijedloga izmjena Zakona o finansiranju političkih partija, koji je u skladu sa međunarodnim preporukama i prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije.

Povjerenje u izbore u BiH je na priličnom niskom nivou, a jedan od glavnih razloga je upravo finansiranje političkih stranaka, poručio je na prezentaciji šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton. On je podsjetio da su izmjene Izbornog zakona neophodne, prema preporukama koje je nedavno izdala Evropska komisija, ali i OSCE.

"Ured za demokratske institucije je dio OSCE-a i oni već godinama prate izbore u ovoj zemlji. Taj ured je dao preporuku da se urade amandmani, izmjene Izbornog zakona. To je ista preporuka koju smo dali nakon izbora 2014. i 2010. godine. Na osnovu toga možete zaključiti da se nije puno toga promijenilo", kazao je ambasador Berton.

Izvršna direktorica Transparency International u BiH Ivana Korajlić je podsjetila da zloupotreba javnih sredstava, institucija i javnih funkcija u svrhu predizborne kampanje, uopšte nisu definisani ni Izbornim zakonom, niti Zakonom o finansiranju političkih stranaka.

"Iz tog razloga imamo situaciju da se ogromna sredstva koriste, što kroz javne nabavke, što kroz različite druge vrste raspodjela iz budžeta ili iz javnih preduzeća, iz institucija, da bi se finansirali dijelovi izbornih kampanja političkih stranaka. Ono što je posebno zabrinjavajuće da se ta sredstva, nažalost, ne koriste samo za finansiranje rada stranaka, već i za neke druge aktivnosti koje se mogu podvesti čak i pod pritisak na birače, kupovinu glasova i slično", naglasila je Korajlić.

U izmjenama amandmana na Zakon o finansiranju političkih stranaka, koje je sačinio Transparency International u BiH u konsultacijama sa relevantnim institucijama, jedan od prijedloga je da se ove aktivnosti direktno zabrane kroz Zakon o finansiranju stranakam te Izborni zakon, u dijelu koji regulišea izbornu kampanju.

"Ali je ključno da se u cijeloj toj priči daju i adekvatne nadležnosti Centralnoj izbornoj komisiji BiH, adekvatni kapaciteti Službe za reviziju CIK-a BiH, da bi mogla utvrditi sve ove nepravilnosti i propisati adekvatne sankcije za kršenje zakona. Bez toga nemamo ništa", navela je Korajlić.

XS
SM
MD
LG