Dostupni linkovi

Transparency u BiH podnio prijavu protiv 14 partija


Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) je, zbog primanja zabranjenih priloga, podnio prijavu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BIH) protiv 14 političkih partija.

Prijavom su obuhvaćeni Savez za bolju budućnost, Srpska demokratska stranka, Socijaldemokratska partija, Stranka demokratske akcije, A-SDA, Stranka za BiH, Demokratski narodni savez, Demokratska fronta, Nezavisni Blok, Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine, Socijalistička partija, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Savez za novu politiku i Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj.

"Navedene političke stranke primale su donacije od pravnih osoba koje su imale zaključene ugovore s organima izvršne vlasti i na taj način prekršile Zakon o finansiranju političkih partija BiH", saopšteno je iz TI BiH.

U saopštenju se navodi da je TI BiH, uz prijavu, dostavio i spisak ugovora koje su zaključili donatori ovih partija s organima izvršne vlasti tokom 2018. godine. Iz tih podataka, kako se navodi, "je vidljivo da su donatori stranaka dobijali brojne tendere u lokalnim zajednicama gdje upravo te stranke vrše vlast, "što izaziva dodatnu sumnju da je novac poreskih obveznika na ovaj način usmjeravan u finansiranje izborne kampanje".

"Monitoring finansiranja političkih partija TIBiH pokazao je da iz godine u godinu politički subjekti prijavljuju sve manje donacija, iako ukupni budžeti stranaka ne trpe značajne izmjene, dok se troškovi izbornih kampanja povećavaju. Brojne vladajuće političke partije, poput SNSD-a i Ujedinjene srpske, u svojim izvještajima nisu prikazale ni jednu marku donacija pravnih osoba. S druge strane, SNSD je prijavio više od pola miliona konvertibilnih maraka prihoda od članarina za 2018. godinu, ne navodeći čak niti broj članova", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zbog nelegalnog finansiranja stranaka TI BiH i ranije podnosio prijave CIK-u, a "Služba za reviziju CIK-a ustanovila je da su prijavljene stranke primile zabranjene priloge, nakon čega je dio njih vratio nedozvoljene donacije".

XS
SM
MD
LG