Dostupni linkovi

Nagrada za gradonačelnicu Supetra i novinara 'Novosti'


Hrvoje Šimičević i Ivana Marković sa nagradom "Nada Dimić"
Hrvoje Šimičević i Ivana Marković sa nagradom "Nada Dimić"

Alternativnu nagradu grada Zagreba "Nada Dimić", koju dodjeljuje Fond za druge, ove godine dobili su gradonačelnica Supetra Ivana Marković i novinar "Novosti" Hrvoje Šimičević.

Šimičević je nagrađen za seriju tekstova o zlostavljanju maloljetnica u dječjom domu u Čitluku, koji, kako pišu "Novosti", djeluje pod okriljem Katoličke crkve, a Ivana Marković zbog reakcije na premlaćivanje sezonskih radnika.

Priznanja su, treću godinu zaredom, uručena na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Novčani dio nagrade gradonačelnica Supetra vratila je Fondu za druge, dok je Šimičević svoj iznos podijelio s feminističkom organizacijom fAktiv.

Nagrada "Nada Dimić" ustanovljena je 2017. godine kao alternativa institucionalnoj Nagradi Grada Zagreba, koju je te godine dobio osporavani redatelj Jakov Sedlar, o čijem revizionističkom filmu o Jasenovcu je pisao i sam Šimičević.

Nagradu je osnovao Fond za druge kao poticaj angažiranim civilnim inicijativama i umjetnicima koji surađuju na polju suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i čije su originalne, inovativne i provokativne kulturne i umjetničke prakse.

Prošlogodišnji dobitnici su urednica i novinarka portala Faktograf Sanja Despot i pozorišni redatelj Oliver Frljić.

XS
SM
MD
LG