Dostupni linkovi

Bivši savetnik 'Ilustrovane politike' osuđen zbog vređanja Matića


U seriji tekstova u "Ilustrovanoj politici" označen je kao antiratni profiter i izdajnik: Veran Matić

Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu bivši savetnik glavnog i odgovornog urednika lista "Ilustrovana politika" Goran Kozić novčano je kažnjen sa 150.000 dinara za izvršenje krivičnog dela uvreda, po privatnoj tužbi Verana Matića zbog teksta "Verane, Verane MAMOGRAFU jedan", koji je objavljen u navedenom listu u decembru prošle godine.

Kako se navodi, tokom postupka Kozić je priznao da je određenim izjavama uvredio Matića, a u svoju odbranu istakao da je nakon objavljivanja teksta podneo ostavku i izvinio se Matiću.

Imajući u vidu težinu uvreda iznetih u tekstu, kao i svih okolnosti pod kojima je tekst objavljen, sud je smatrao da takvo izvinjenje nije dovoljan razlog da ga kazni kaznom blažom od izrečene.

Na donetu sudsku odluku Kozić ima pravo žalbe.

Na naslovnoj strani “Ilustrovane politike” objavljena je fotomontaža slike Bogorodice kako hrani Isusa sa likovima novinarke Ljiljane Smajlović i Matića, kao i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajla Skata.

U tekstovima koje su potpisali Goran Kozić i Đorđe Martić, Smajlović i Matić nazivaju se lopovima, antiratnim profiterima i izdajnicima.

Zbog naslovne strane i tekstova o Smajlović i Matiću, Ministarstvo kulture i informisanja „izrazilo je žaljenje što ni nova naslovnica Ilustrovane politike nije po merilima dobrog ukusa“.

Osuda je stigla i od poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Tviter profilu osudio „brutalne napade“ na Smajlović i Matića.

XS
SM
MD
LG