Dostupni linkovi

Matić za RSE: Tužiću Kozića zbog teksta u 'Ilustrovanoj Politici'


Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara
Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić, izajvio je za RSE da će tužiti Gorana Kozića, autora teksta "Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan", objavljenog Ilustrovanoj Politici od ponedeljka 11. decembra.

„Svakako ću podneti krivičnu prijavu protiv (Gorana) Kozića jer se on pojavljuje kao višestruki povratnik u ovakvim slučajevima, sa ovakvim diskreditacijama, lažnim optužbama“, rekao je zaRSE Matić.

Povod je poslednji u nizu tekstova objavljenih u Ilustrovanoj Politici, nedeljnika u sastavu kompanije Politika čiji je većinski vlasnik država Srbija, a u kojima se već mesec i po dana vodi kampanja protiv Matića i novinarke Ljiljane Smajlović, članice Komisije.

„Nastojaću da to suđenje bude veoma važno i za njega i da zaustavi tu njegovu potrebu koja stoji i u imenu njegove rubrike ’Ovaj čovek je neuništiv’. Jednostavno je nedopustivo da iznova ciklično imamo ponavljanje ovakvih zaista presedana nedopustivih u novinarstvu i u civilizovanom društvu“, rekao je Matić za RSE.

Na naslovnoj strani poslednjeg broja Ilustrovane Politike objavljena je fotomontaža slike Bogorodice kako hrani Isusa sa likovima Smajilovićeve i Matića, kao i ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skata.

U tekstovima koje potpisuju Goran Kozić i Đorđe Martić, Smajlović i Matić nazivaju se lopovima, antiratnim profiterima i izdajnicima.

Naslovnica "Ilustrovane politike"
Naslovnica "Ilustrovane politike"

To je niz vređanja i diskreditacija koji je započeo naslovnicom „Psi su pušteni“ od 30. oktobra, a nastavljen 13. novembra tekstom u kojem se Ljiljana Smajlović praktično krivi za NATO bombardovanje Srbije.

Autori ovih tekstova, Kozić i Martić poznati su iz vremena režima Slobodana Miloševića devedesetih godina. Kozić je bio glavni urednik TV Politika, dok je Martić bio urednik Ekspres Politike, u vreme kada je objavljen tekst „Ćuruvija dočekao bombe“, koji je bio deo kampanje protiv novinara i vlasnika „dnevnog Telegrafa“ Slavka Ćuruvije nakon čega je i ubijen.

Podsetimo da je jedan od dvojice autroa spornih teksotva, Goran Kozić, u utorak je saopštio da podnosi ostavku sa mesta Savetnika glavnog i odgovornog urednika "Ilustrovane politike".

U obrazloženju svoje ostavke, posebno se izvinio državnom vrhu Srbije, a nankon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio napade na novinare uključujući i potez Ilustrovane politike.

XS
SM
MD
LG