Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predstavnički dom parlamenta BiH zatražio ostavku kompletnog VSTS-a


Zastave ispred zgrade državnih institucija BiH u Sarajevu, ilustrativna fotografija

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas su zatražili da kompletan Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) BiH podnese ostavku.

Takođe je usvojen zaključak da se pristupi hitnim izmenama i dopunama zakona o VSTS-u, a da Ministarstvo pravde BiH u roku od 30 dana sačini i dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH analizu potrebnih izmena zakona u oblasti pravosuđa s mišljem Evropske komisije o zahtevu za članstvom BiH u EU.

Usvojen je i zaključak da se formira istražna komisija Predstavničkog doma BiH koja će ispitati rad pravosudja.

Poslanici danas nisu usvojili Izveštaj o radu VSTS-a za 2018. godinu, dok je usvojena Informacija Saveta ministara o migrantskoj krizi.

Tokom diskusije o stanju u pravosudju iznete su oštre kritike na rad VSTS-a, koji su mnogi poslanici ocenili "otudjenim centrom moći".

Većina zaključaka u vezi sa migrantskom krizom prosledjena je na dodatno usaglašavanje, zbog nepostojanja entitetske većine, odnosno nedovoljnog broja poslanika iz Republike Srpske tokom glasanja.

Poslanici SNSD-a, DNS-a i Ujedinjene Srpske, koji čine vlast u RS, bojkotovali su sednicu parlamenta BiH, zahtevajući da se prethodno formira novi Savet ministara BiH, u kome bi bili predstavnici tih stranaka iz RS, koje sebe smatraju pobednicima prošlogodišnjih opštih izbora.

U Savetu ministara BiH još su predstavnici SDS-a i PDP-a, koji su opozicija u RS.

Poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH nisu prihvatili predlog zaključaka poslanika Jasmina Emrića (A-SDA) iz Unsko-sanskog kantona, koji je zahtevao da se hitno prekine migrantska ruta Sarajevo-Bihać, jer, kako je naveo, nelegalni migranti legalno dolaze preko Sarajeva u USK.

XS
SM
MD
LG