Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Muler svedoči u Kongresu 17. jula posle obavezujućih poziva


Robert Muler

Specijalni tužilac SAD Robert Muler pristao je da narednog meseca svedoči na otvorenom pretresu pred Odborima za pravosuđe i obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, prenosi Glas Amerike.

Predsednici ta dva odbora, kongresmeni Džerod Nedler i Adam Šif, koji su mu uputili obavezujući poziv da svedoči, objavili su da će se Muler pojaviti pred njihovim odborima 17. jula i da im je, kao i svim Amerikancima, drago što će čuti njegov iskaz.

Muler je skoro dve godine vodio istragu ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. i navode da je predsednik SAD Donald Tramp ometao pravdu pokušavajući da zatvori tu istragu.

Specijalni tužilac objavio je izveštaj, čija je redigovana verzija javno objavljena u aprilu. U njemu je zaključeno da Trampov izborni štab nije bio u dosluhu sa Rusijom tokom izbora, ali nije izveden zaključak po pitanju opstrukcije pravde.

Tramp je oštro kritikovao ceo proces, nazivajući ga "lovom na veštice."

Muler je jedini javni komentar do sada izneo na konferenciji za medije u maju, na kojoj je pročitao svoje saopštenje ali nije odgovarao na pitanja novinara. Istakao je da njegov izveštaj govori za sebe, savetovao svima da ga pročitaju u potpunosti i rekao da ne smatra da više ima potrebe da govori o tom izveštaju i svojoj istrazi.

Nedler i Šif su uputili obavezujuće pozive Muleru da svedoči, objašnjavajući da, iako razumeju želju specijalnog tužioca da svi pročitaju njegov izveštaj, javnost zaslužuje da čuje direktno od njega ne samo o zaključcima već i samoj istrazi.

"Amerikanci zahtevaju da čuju direktno specijalnog tužioca da bi razumeli šta su on i njegov tim istraživali, otkrili i zaključili o ruskom napadu na našu demokratiju, o prihvatanju i korišćenju te pomoći od strane Trampovog tima i o opstrukciji istrage o tom napadu koju su vršili sam predsednik Tramp i njegovi saradnici", naveli su Nedler i Šif.

Tramp je na Tviteru reagovao na vest komentarom: Maltretiranje predsednika!

XS
SM
MD
LG