Dostupni linkovi

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca


Za prvih osam meseci prošle godine podneto je 11 krivičnih prijava za 21 krivično delo pranja novca

Srbija je značajno napredovala u ispunjavanju preporuka "Manivola" (Moneyval), zaključak je izveštaja tog monitoring tela Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, ali će i dalje ostati u režimu pojačanog nadzora. U decembru ove godine treba da podnese novi izveštaj o napretku.

Za razliku od izveštaja iz aprila 2016. godine, kada je deset preporuka koje je "Manivol" uputio Srbiji devet ocenjeno kao "delimično ispunjeno" ili "neispunjeno", u poslednjem izveštaju se navodi da nema preporuke koja je označena kao "neispunjena".

Iz "Manivola" Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobio detalje u vezi sa njihovim poslednjim izveštajem. Kako nam je objašnjeno Iz Saveta Evrope, sve dok je Srbija u procesu evaluacije FATF-a (Financial Action Task Force, međuvladina organizacija za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma), eksperti "Manivola" ne daju dodatne komentare.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež za RSE ocenjuje da je pozitivna vest podizanje rejtinga Srbije u ovoj oblasti.

"Čini mi se da su u poslednjih nekoliko meseci Ministarstvo finansija, i posebno novi ministar finansija, uložili zaista velike napore da otklone sve ono što je zaista možda i bio samo problem u komunikaciji sa međunarodnim institucijama, a čini mi se da nije bilo suštinskog problema koliko možda u prošlosti problema u komunikaciji između institucija. Dakle, mnogo toga je urađeno i važno je da se Ministarstvo finansija sada posvetilo tom pitanju jer to utiče, naravno, i na to kako se Srbija gleda kao investiciona destinacija", rekao je Čadež.

Za prvih osam meseci prošle godine podneto je 11 krivičnih prijava za 21 krivično delo pranja novca. U Privrednoj komori Srbije u septembru prošle godine predstavljen je i dokument o proceni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, kojim su definisane grane najrizičnije za potencijalno pranje novca, među kojima su građevinski sektor, naročito tamo gde su kao investitor navedena fizička lica, banke i organizacije igara na sreću.

Čadež: Važno je da se Ministarstvo finansija sada posvetilo tom pitanju jer to utiče, naravno, i na to kako se Srbija gleda kao investiciona destinacija.
Čadež: Važno je da se Ministarstvo finansija sada posvetilo tom pitanju jer to utiče, naravno, i na to kako se Srbija gleda kao investiciona destinacija.

Predsednik Privredne komore Marko Čadež je tada ukazao da je Srbija u sprečavanju pranja novca i borbi protiv finansijskog terorizma značajno napredovala, a da je zasluga što je u donošenju dokumenta o proceni sprečavanja pranja novca bio uključen i privatni sektor.

I Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, pozdravlja poboljšanje rejtinga Srbije u ovoj oblasti.

"Generalno možemo reći da je to pozitivan znak, a donekle i očekivan, kada se ima u vidu da su u međuvremenu počele da se primenjuju novi propisi u oblasti sprečavanja pranja novca, kao i činjenica da je doneta nova procena rizika od pranja novca, s kojom se kasnilo nekoliko godina, tako da ne čudi što je sada ocena pozitivna. Verovatno će ona biti na neki način od uticaja i za odluku FATF-a (Financial Action Task Force, međuvladina organizacija za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma), koji je Srbiju svojevremeno stavio na onu crnu ili sivu listu", ocenjuje Nenadić.

FATF je Srbiju prvi put u februaru prošle godine stavio na 'crnu listu', kao zemlju sa rizicima za pranje novca, međunarodni kriminal i finansiranje terorizma. Zemlja se tako našla u društvu država kao što su Severna Koreja, Etiopija, Gana, Sirija, Iran, Šri Lanka, Pakistan, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen, a Irak i Vanuatu su u međuvremenu skinuti sa liste.

​Srbija se našla na tom spisku jer predstavlja rizik za međunarodni finansijski sistem, uprkos izjavama njenih zvaničnika da su u međuvremenu ispunjene sve preporuke FATF.

Uprkos popravljenom rejtingu Srbije Nemanja Nenadić upozorava na nedostatke kojih još uvek ima:

"Ono što nedostaje kad je reč o postupanju državnih organa Srbije u vezi sa sprečavanjem pranja novca jeste više informacija prema građanima jer mi ni do sada nismo imali dovoljno detaljne informacije zbog čega je Srbija uopšte bila na tim listama zemalja koje nisu učinile dovoljno. Čuli smo predstavnike naše države koji su govorili o nekim uticajima velikih sila, kao da je reč o nekoj maltene političkoj odluci, a nikada nismo čuli šta je to što u našem sistemu nije dovoljno dobro i što ne funkcioniše", podseća Nenadić.

Kao primeri gde je Srbija napredovala naveli su tada bolji rad na predstavljanju "nacionalne procene rizika" i demonstracija primene propisa u vidu pokretanja procesa zbog pranja novca.

Zemlji je preporučeno da počne primenu mehanizma sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma u odnosu na advokate i da pruži dokaze da se primenjuju sankcije u ovim prestupima.

Prema mišljenju FATF-a, Srbija treba da dokaže da nadležni organi imaju pravovremeni pristup podacima vlasništva nad firmama, koji moraju da budu adekvatni, tačni i aktuelni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG