Dostupni linkovi

VSTV međunarodnoj zajednici: Primili smo k znanju zabrinutost


Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine
Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine usaglasili su odgovor na pismo međunarodne zajednice, navodeći da su primili k znanju zabrinutost i većinu konstruktivnih kritika.

U odgovoru na zajedničko pismo koje su im 28. maja uputili OSCE, Američka ambasada i Delegacija EU, VSTV konstatuje da je svjestan kašnjenja u provođenju postupka imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, kao i sudija Ustavnog suda FBiH.

"Ističemo da je to kašnjenje u najvećoj mjeri posljedica i objektivnih uzroka, kao što je usvajanje novog normativnog okvira za imenovanja, a ne samo naših subjektivnih propusta", navodi se u pismu VSTV-a.

Dodaju da će pristupiti intenziviranju tih postupaka i izvršiti imenovanja, uz stalno analiziranje normativnog okvira u ovoj oblasti, navodi se u saopćenju VSTV-a.

U pismu se ističe da je VSTV počeo pratiti novousvojeni sistem ocjenjivanja, kao i da čvrsto ostaje kod odluka iz oblasti finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i da pripremaju revidirani tekst Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi tih izvještaja, koji neće biti suprotni preporukama evropskih eksperata.

U pismu se poziva zakonodavna vlast da što prije donese novi zakon o VSTV-u, zasnovan na preporukama eksperata Evropske komisije i mišljenjima Venecijanske komisije.

"U narednom periodu izradićemo vlastiti reformski program i prezentovati ga na konvenciji planiranoj za novembar 2019.godine", navodi se u pismu usvojenom trećeg i posljednjeg dana zasjedanja VSTV-a, javlja BIRN BiH.

XS
SM
MD
LG