Dostupni linkovi

Lajčak: Formirati funkcionalne vlasti u BiH i FBiH


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Predsjedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak urgirao je na političke vođe u BiH da formiraju funkcionalne vlasti na federalnom i nivou BiH bez odgađanja, te da intenziviraju napore na unapređenju reformske agende.

Lajčak, koji se prilikom posjete BiH detaljnije upoznao o trenutnoj situaciji, istakao je potrebu za ponovnim pokretanjem dijaloga kako bi BiH izašla iz slijepe ulice koja ometa napredak i produbljuje društvene podjele, saopšteno je iz OEBS-a u BiH.

"Istina je da neslaganja postoje, ali strane bi trebalo da gledaju u budućnost, te da svoje napore usmjere ka povećanju stope zaposlenosti, poboljšanju zdravstva, obezbjeđenju obrazovanja bez diskriminacije i usvajanju politika rada na polju zaštite životne sredine, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, povećanju transparentnosti rada i profesionalnosti pravosuđa, te unapređenju pomirenja i zaštite ljudskih prava", rekao je Lajčak.

Prema njegovom mišljenju, politička predanost, dosljedne i sveobuhvatne strategije i beskompromisna dugoročna posvećenost od ključnog su značaja za postizanje napretka.

Lajčak, koji je i ministar inostranih poslova Slovačke, istakao je i spremnost OEBS-a da nastavi pomagati BiH na polju reformi.

XS
SM
MD
LG