Dostupni linkovi

TI: Tužilaštvo BiH zastrašuje svoje kritičare krivičnim progonom


Sud, ilustrativna fotografija
Sud, ilustrativna fotografija

Najava Tužilaštva BiH da će preispitati negativne poruke o svom radu i formirati predmete o njima predstavlja zastrašivanje javnosti krivičnim progonom i narušavanje slobode govora i mišljenja, navodi se u saopštenju Transparency International u BiH (TI BiH).

U posljednjoj informaciji za javnost Tužilaštvo BiH najavljuje da će u skladu sa zakonom ispitati motive i razloge osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema. Istovremeno, Tužilaštvo BiH navodi da zajedno sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom (VSTS) trpi svakodnevne i intenzivne pritiske, te da to počinje ometati rad pravosuđa.

TI BiH podsjeća da je ometanje rada pravosuđa predviđeno kao krivično djelo, te da se ono povezuje sa primjenom fizičke sile, prijetnji, zastrašivanja i drugih nezakonitih radnji kojima je cilj ometanje krivičnog postupka ili sprečavanje sudija, tužilaca i ovlašćenih službenih lica u vršenju službenih dužnosti. Kritike stručne i šire javnosti ili medijsko izvještavanje o radu pravosuđa ne mogu se nikako dovesti u vezi sa ometanjem rada pravosuđa, niti se mogu prikazati kao nedopušteni pritisak.

TI BiH smatra da je posljednje saopštenje Tužilaštva BiH pokušaj da se spriječi dalje medijsko izvještavanje o nepravilnostima u radu pravosuđa i ućutka onaj dio javnosti koji je reagovao na natpise o posljednjim aferama u kojim se kao glavni akteri pojavljuju sudije i tužioci.

Tužilaštvo BiH je osnovano, između ostalog, sa ciljem da provodi istrage za krivična djela koja izazivaju najozbiljnije posljedice po privredu, a građani Bosne i Hercegovine za to izdvajaju značajna sredstva. Umjesto tužilaštva koje se obračunava sa najtežim oblicima kriminala i korupcije, građani su zauzvrat dobili cenzorsko tijelo koje se bavi njihovim javnim kritikama. Jedini način da pravosuđe povrati svoj ugled i povjerenje građana je u procesuiranju visoke i političke korupcije, a ne u obračunima sa medijima i kritičarima.

XS
SM
MD
LG