Dostupni linkovi

Iran ponovo odbacio američke optužbe o napadu


Predsednik Irana Hasan Rohani

Iranski ministar odbrane Amir Hatami kategorično je danas odbacio američke optužbe prema kojima je Teheran odgovoran za napade na dva tankera na Omanskom (Arabijskom) moru, prenela je agencija Irna.

Vašington optužuje Iran da je odgovoran za eksplozije koje su oštetile dva tankera 13. juna.

Američka vojska je objavila video snimak slabe rezolucije tvrdeći da je pomorska patrola iranske vojske pokušala da ukloni neeksplodiranu minu na jednom od dva broda. Vojska SAD je objavila i fotografije.

"Optužbe protiv iranskih oružanih snaga i objavljeni video snimak u vezi sa incidentom nemaju osnovu i to kategorično odbacujemo", rekao je general Hatami.

Prema njegovim rečima, iranske snage su bile medju prvima da se približe tankerima posle nesreće i da ima pruže pomoć. Iranske snage su spasile 23 osobe na jednom od dva broda.

Kada su iranske snage stigle do drugog broda, posada je rekla da im je neki brod pritekao u pomoć, rekao je Hatami i dodao da su verovatno Amerikanci došli prvi na to mesto prikazano na snimku.

Iransko Ministarstvo inostranih poslova prošle nedelje je ocenilo kao neosnovane američke optužbe o napadu.

Iranski zvaničnici pretpostavljaju da je Vašington iza tih napada koji su se dogodili za vreme posete japanskog premijera Šinza Abea Teheranu.

Dva tankera, jedan norveški a drugi japanski, bili su mete napada. Incident se dogodio oko 30 nautičkih milja od iranske obale.

Na tom području već više od mesec dana vladaju tenzije izmedju Irana i SAD.

Vašington, koji i dalje pojačava ekonomske i diplomatske sankcije Teheranu nakon istupanja iz medjunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, početkom maja je uputio dodatne vojne snage na Bliski istok. SAD su tada optužile Iran da priprema "neposredne napade protiv američkih interesa".

XS
SM
MD
LG