Dostupni linkovi

UN traže nezavisnu istragu o smrti Morsija


Žena nosi fotografiju preminulog bivšeg egipatskog predsednika Mohameda Morsija, ilustrativna fotografija

Kancelarija za ljudska prava UN zatražila je danas da se sprovede "detaljna i nezavisna" istraga posle smrti svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija na sudu.

Morsi, koji je proveo gotovo šest godina u pritvoru, umro je juče posle onesvešćivanja u sudnici u Kairu.

"Posle svake iznenadne smrti u zatvoru treba da sledi brza, nepristrasna, detaljna i transparentna istraga koju će sprovesti nezavisno telo da bi se rasvetlio uzrok smrti", rekao je Rupert Kolvil, portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava.

On je podsetio da je u trenutku smrti Morsi bio u pritvoru po nalogu egipatskih vlasti i da je egipatska država bila odgovorna da osigura da se prema njemu ophodi na human način i da se poštuje njegovo pravo da ostane u životu i da bude lečen.

Portparol je istakao da su izrečene sumnje o njegovim uslovima pritvora i pistupa lekarskoj nezi dok je bio u zatvoru.

U martu 2018. godine jedna britanska nezavisna komisija, predvodjena konzervativnim poslanikom Krispinom Blantom osudila je držanje Morsija u izolaciji 23 sata dnevno, navodeći da je on patio od dijabetesa i bubrežne insuficijencije.

Kolvil je rekao da istraga treba da uzme u obzir sve aspekte ophodjenja vlasti prema Morsiju da bi se proverilo da li su uslovi pritvora uticali na njegovu smrti.

Organizacije za odbranu ljudskih prava kao što su Amnesti internešenal i Hjuman rajts voč, kao i britanski poslnik Krispin Blant su takodje tražili nezavisnu istragu o smirti bivšeg egipatskog islamističkog predsednika, koji je imao 67 godina kada je umro.

XS
SM
MD
LG