Dostupni linkovi

UN traže nezavisnu istragu o smrti Morsija


Žena nosi fotografiju preminulog bivšeg egipatskog predsednika Mohameda Morsija, ilustrativna fotografija
Žena nosi fotografiju preminulog bivšeg egipatskog predsednika Mohameda Morsija, ilustrativna fotografija

Kancelarija za ljudska prava UN zatražila je danas da se sprovede "detaljna i nezavisna" istraga posle smrti svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija na sudu.

Morsi, koji je proveo gotovo šest godina u pritvoru, umro je juče posle onesvešćivanja u sudnici u Kairu.

"Posle svake iznenadne smrti u zatvoru treba da sledi brza, nepristrasna, detaljna i transparentna istraga koju će sprovesti nezavisno telo da bi se rasvetlio uzrok smrti", rekao je Rupert Kolvil, portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava.

On je podsetio da je u trenutku smrti Morsi bio u pritvoru po nalogu egipatskih vlasti i da je egipatska država bila odgovorna da osigura da se prema njemu ophodi na human način i da se poštuje njegovo pravo da ostane u životu i da bude lečen.

Portparol je istakao da su izrečene sumnje o njegovim uslovima pritvora i pistupa lekarskoj nezi dok je bio u zatvoru.

U martu 2018. godine jedna britanska nezavisna komisija, predvodjena konzervativnim poslanikom Krispinom Blantom osudila je držanje Morsija u izolaciji 23 sata dnevno, navodeći da je on patio od dijabetesa i bubrežne insuficijencije.

Kolvil je rekao da istraga treba da uzme u obzir sve aspekte ophodjenja vlasti prema Morsiju da bi se proverilo da li su uslovi pritvora uticali na njegovu smrti.

Organizacije za odbranu ljudskih prava kao što su Amnesti internešenal i Hjuman rajts voč, kao i britanski poslnik Krispin Blant su takodje tražili nezavisnu istragu o smirti bivšeg egipatskog islamističkog predsednika, koji je imao 67 godina kada je umro.

XS
SM
MD
LG