Dostupni linkovi

Bivši egipatski predsednik Morsi osuđen na doživotni zatvor


Mohamed Morsi, 16. decembar 2015.

Egipatski sud osudio je danas bivšeg predsednika Mohameda Morsija na doživotni zatvor u slučaju špijunaže za Katar dok je šestoro od optuženih u tom slučaju osudjeno na smrtne kazne, uključujući dvojicu zaposlenih u televiziji Al-Džazira.

Morsi, koga je vojska svrgnula u julu 2013, već je osuđen na smrtnu kaznu i na još jednu kaznu doživotnog zatvora u drugim slučajevima.

Morsiju je danas suđeno sa još deset saoptuženih za navodno "predavanje dokumenata važnih za nacionalu bezbednost".

On je osuđen na doživotni zatvor, što je u Egiptu jednako 25 godina zatvora, zbog vođenja "nelegalne organizacije". Međutim, on je oslobođen optužbi za špijunažu. Šest od njegovih saoptuženih osuđeno je na smrt po toj tački optužnice.

Među osuđenim na smrt su producent Al Džazire Ala Omar Mohamed i urednik vesti te televizije Mohamad Hilal, kao i Asma al Kateb, koji je radio za medijsku mrežu Rasd, osumnjičenu da ima veze sa Muslimanskim bratstvom.

Žalbe mogu da se ulože na ove presude. Ovo je četvrto suđenje Morsiju, vodji Muslimanskog bratstva, grupe koju su egipatske vlasti proglasile terorističkom organizacijom posle njegovog svrgavanja. U tri prethodna suđenja on je već osuđen na smrt, na doživotni zatvor i na 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG