Dostupni linkovi

Si Đinping u četvrtak u posjeti Sjevernoj Koreji


Kim Džong Un i Si Đinping prilikom susreta u januaru 2019.
Kim Džong Un i Si Đinping prilikom susreta u januaru 2019.

Kineski predsednik Si Đinping boraviće u četvrtak i petak u državnoj posjeti Sjevernoj Koreji i to će biti njegova prva poseta toj zemlji od 2005. godine, prenijeli su kineski mediji.

Posjeta na poziv lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una, dolazi nedjelju dana prije samita u Japanu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G 20) na kojem će pored Sija učestvovati i američki predsjednik Donald Trump.

Ta posjeta takođe dolazi godinu dana od prvog istorijskog samita u Singapuru između Trampa i Kima. Taj sastanak nije omogućio rješavanje pitanja nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Kina, glavni saveznik vlasti u Pjongjangu, pridržava se međurodnih sankcija nametnutih s ciljem da Sjeverna Koreja odustane o atomske bombe.

Odnosi između Pekinga i Pjongjanga su postali zategnuti poslije nuklearnog testiranja Sjeverne Koreje, tako da su se Si i Kim, koji su došli na vlast 2012., odnosno 2011. godine, prvi put sastali tek prošle godine.U januarau je Kim posjetio Kinu.

Bilateralni odnosi su se znatno poboljašali poslije prvog sastanka. Kim je prošle godine četiri puta posjetio Kinu, a Si je tada obećao da će uzvratiti posjetu.

XS
SM
MD
LG