Dostupni linkovi

Otac mladića stradalog u fabrici oružja u Lučanima: Vučić nam je obećao pomak


Milovan Milivojevič, čiji je sin poginuo u fabrici u Lučanima, pre dve godine, ispred Predsedništva Srbije, 17. juna 2019.
Milovan Milivojevič, čiji je sin poginuo u fabrici u Lučanima, pre dve godine, ispred Predsedništva Srbije, 17. juna 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa Milovanom Milivojevićem, ocem mladića Milomira Milivojevića (25), stradalog pre nepune dve godine u eksploziji u pogonu fabrike namenske industrije "Milan Blagojević".

Nakon sastanka, Milovan Milivojević je izjavio da je porodici koja tvrdi da je bilo propusta u bezbednosnim procedurama i traži da slučaj pomeri iz preistražne faze, obećan skori napredak u ovom slučaju.

„Rekao je da će se uskoro, za par dana znati. To je odgovorio. Sada ćemo videti“, rekao je Milivojević posle susreta sa predsednikom Vučićem.

Njegov sin, Milomir, jedna je od dve osobe stradale pre dve godine (jul 2017.) od zadobijenih povreda u nesreći u fabrici oružja u Lučanima, koja je deo odbrambene industrije Srbije i u čijim se pogonima proizvodi oružje od najmanjeg zrna do raketa većeg dometa. Tada su, prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta, ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva izbili eksplozija i požar.

Ovaj slučaj je i dalje u predistražnoj fazi, a porodica je od predsednika Srbije tražila da se postupak pokrene, pa da se na sudu dokaže šta se dogodilo i da li ima odgovornih, rekao je njihov pravni zastupnik Vladimir Todorić.

„Oni jednostavno traže poštovanje zakona i ako nema ničije krivice, da se to utvrdi na sudu. Šta će biti u narednih nedelju dana, mislim da će biti nekih pomaka. Očekujemo da se neki stvari raščiste – da li će biti optužnice ili ćemo i dalje da gubimo godine“, kaže Todorić.

Advokat porodice Milivojević ističe i da su u ovom slučaju izvedene sve dokazne radnje i da su izveštaji ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, kao i inspekcije za rad, utvrdili krivicu za nesprovođenje propisa, te da su pokrenuti i prekršajnih postupci.

Todorić dodaje i da je slučaj eksplozije u fabrici "Milan Blagojević" u nadležnosti je tužilaštva u u Ivanjici, a da smatraju da bi trebalo da ga preuzme neko drugo tužilaštvo. On je izjavio i da su razloge za takav zahtev izneli na sastanaku sa predsednikom Srbije.

„Mi smo konkretno imali, i ranije i sada, predlog da se prenese ovaj slučaj sa odeljenja tužilaštva u Ivanjici u Specijalno tužilaštvo u Beograd ili na neko više tužilaštvo u Čačak ili u Kragujevac. Mislimo da bi samostalnost i nezavisnost tužilaštva bila više garantovana u sredini koja bi bila manje pod neformalnim uticajem određenih ljudi. Mislim da su to razumeli svi danas na sastanku“, izjavio je Todorić.

Sastanku u predsedništvu u Beogradu su, uz predsednika Srbije prisustvovali i ministar Odbrane Aleksandar Vulin, predstavnici ministarstva pravde i zvaničnici Vojske. Milovan Milivojević kaže da se već obraćao gotovo svima koji su danas bili za stolom i da pomaka nije bilo.

„ Ovog 14. jula je tačno dve godine kako je moj sin izgoreo. Taj dan ću biti na groblju i u fabrici ću položiti cveće,15. jula mi ništa ne preostaje, ako se do tog 15. jula ništa ne pokrene, jednostavno ću doći tu sa suprugom. Ja i supruga ćemo istrajati i od gladi pockrati ispred Predsedništva ili Ministarstva pravde. Umreću, ali ću isterati istinu i pravdu“, kaže Milivojević.

XS
SM
MD
LG