Dostupni linkovi

Čampara: SAD protiv uspostave rezervnih sastava policijskih struktura u RS


Razgovor Matthewa Palmera i američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona sa čelnicima policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, Sarajevo
Razgovor Matthewa Palmera i američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona sa čelnicima policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, Sarajevo

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država Matthew Palmer sastao se sa sa čelnicima policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini. U fokusu razgovora, kako je to nakon susreta medijima potvrdio ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, bili su problemi vezani uz migrantsku krizu, ali i formiranja rezervnih sastava policije u entitetima.

„SAD su protiv uspostave rezervnih sastava policijskih struktura u RS i mi smo svjesni njihovih poruka, pogotovo jer su SAD jako puno sredstava uložile u sigurnosni sistem u BiH, a rezervni sastavi ne mogu doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije“, kazao je Čampara.

Migrantska kriza u BiH trenutno je ključni problem koji neće nestati, a samo je pitanje koliki će biti njegov intenzitet naveo je Čampara. Na sastanku s Palmerom nije bilo konkretnih zaključaka, ali prijedloga rješenja jeste, kaže Čampara.

„Postoji nedovoljan broj policijskih službenika i govorili smo o mogućnosti razmjene policijskih službenika i drugih agencija. Predložio sam da smo u svakom momentu spremni podčiniti Graničnoj policiji svoje službenike u zaštiti istočne granice, jer smatramo da to nije zadiranje u nadležnosti. Isto kao što smo spremni, ako bude potrebe, a za sada je nema, da policijski službenici iz RS mogu doći u ispomoć u USK na primjer.“ Istakao je Čampara.

Migranti nemaju namjeru da ostanu u BiH i to im je ruta ka EU, dok istovremeno postoje protivljenja o lokaciji smještaja na Vučjaku, što je prema Čamparinom mišljenju nefer od EU.

„Protive se novoj lokaciji jer štite svoje granice odnosno granice EU, ali mislim da nije fer da nama ultimativno nameću gdje ćemo smjestiti migrante, a imamo prodor migranata preko njihove teritorije. Migranti hoće da idu prema USK kako bi se što prije dočepali EU.“

Na susretu sa Palmerom nije bilo govora o formiranju vlasti niti povratnicima sa stranih ratišta, već je fokus stavljen na koordinaciju za obezbjeđivanje granice.

BiH prijeti humanitarna kriza zbog migranta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

U saopštrenju iz američke amabsade se navodi da da su na sastanku zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer i ambasadora Eric Nelson apelovali na zvaničnike da rasporede državne resurse kako bi se podijelio teret kojeg sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti bezbjedno smješteni, te da se poboljšaju mehanizmi koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijele regije.

Američki zvaničnicu su naveli da su ih odgovorili od dupliciranja napora i jednostranog djelovanja. Također su apelovali na domaće aktere da bolje koriste međunarodnu ekspertizu i partnerstva, kao što su oni koji dolaze iz NATO i EUROPOL, s ciljem poboljšanja sigurnosti i u BiH i u regionu.

"Sjedinjene Države će nastaviti pružati pomoć agencijama za provedbu zakona koje nastoje riješiti sigurnosne probleme na pravi način – uz viši nivo koordinacije i profesionalizacije. Naša pomoć, međutim, biće usmjerena na one policijske agencije i vlasti koji poduzimaju pozitivne korake ka pronalaženju učinkovitih rješenja, i koje s nama imaju zajedničke prioritete i ciljeve", stoji u saopštenju iz ambasade.

XS
SM
MD
LG