Dostupni linkovi

Protest za slobodu medija u Moskvi


Potest za slobodu medija u Moskvi, 16.06.2019.
Potest za slobodu medija u Moskvi, 16.06.2019.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je da se oko 1.600 ljudi okupilo u Moskvi na protestu koji su organizatori najavili kao protivljenje policijskom despotizmu i zalaganje za slobodne medije.

Skup je podstaknut nedavnim hapšenjem i postupkom protiv istraživačkog novinara Ivana Golunova, koji je uhapšen 6. juna pod optužbama za prodaju droge.

Novinar je u međuvremenu oslobođen, ali je hapšenje izazvalo ogorčenje među novinarima širom Rusije.

Talas podrške ruskom novinaru Golunovu nakon hapšenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Zajedno sa aktivistima za ljudska prava pozvali su na miting pod sloganom "Pravda za sve" i kritikovali krivični postupak protiv Golunova.

Predsednik ruskog udruženja novinara Vladimir Solovjev izjavio je da je pozvao Golunova da prisustvuje mitingu u znak podrške slobodi govora i novinarstva.

“Želeli bismo da čujemo od njega kako vidi dalji razvoj civilnog društva, šta da uradimo da izbegnemo da se naši sunarodnici nađu u ovoj situaciji, jer su pored Ivana mnogi novinaritrenutno u zatvoru“, izjavio je Solovjev, a prenosi novinska agencija TASS.

Golunov je pušten iz kućnog pritvora 11. juna, nakon što je ministar unutrašnjih poslova Rusije izjavio da će optužbe protiv njega biti povučene.

Kao novinar portala „Meduza“, Golunov je postao poznat po istraživanju korupcije među najvišim gradskim i drugim zvaničnicima u Moskvi.

XS
SM
MD
LG