Dostupni linkovi

Ruski novinar optužen za prodaju droge, pozlilo mu u pritvoru


Ivan Golunov

Ruski istraživački novinar Ivan Golunov optužen je za pokušaj trgovine drogom, izjavio je njegov advokat, a policija je saopštila da je Golunov hospitalizovan pošto se žalio, kako je rečeno, da mu je pozlilo u pritvoru.

Njegov advokat Pavel Čikov je na Telegramu objavio dokument u kojem se novinar nezavisnog medija Meduza optužuje za pokušaj prodaje "značajne količine" kokaina i mefedrona. Nezavisni onlajn medij Meduza osudio je hapšenje i izrazio sumnje da je novinar uhapšen da bi se sprečile njegove istrage.

Golunov (36) je priveden u četvrtak u centru Moskve, pošto je kod njega pronađeno oko četiri grama sintetičke droge mefedrona. Golunov je negirao optužbe. Njegovi advokati rekli su da je policija Golunova tukla u pritvoru, kao i da brojni elementi ukazuju da mu je droga podmetnuta.

Meduza je opisala Golunova kao najpoznatijeg istraživačkog novinara u Rusiji, koji je objavljivao istrage o prevarama firmi za mikrokredite, o krizi otpada u Moskvi, o mafijaškoj podeli u gradskim poslovima i drugim korupcionaškim aferama.

Novinaru, ako bude osuđen, preti kazna od 15 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG