Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prva misa u Notre Dameu, dva mjeseca nakon požara


Unutrašnjost Notre Damea, Pariz

Nadbiskup Pariza Michelle Opeti će predvoditi prvu misu u katedrali Notre Dame, dva mjeseca nakon ogromnog požara koji je djelimično unuštio to impozantno srednjovjekovno zdanje.

"Iz očigleno sigurnosnih razloga nijedan vjernik neće moći prisustvovati misi koja će biti uživo emitovana na katoličkoj televiziji KTO kako bi kršćani mogli učestovati", saopćila je pariška biskupija.

Misi, koja će početi u 18.00, prisustvovat će oko 30 ljudi, pretežno svećenika, a bit će održana u dijelu katedrale koji je najsigurniji.

Na misi će pored svećenika i predstavnika Notre Damea biti i volonteri i oni koji rade na obnovi lokacije. Hor neće sudjelovati na misi.

Francuski mediji prenijeli su da će učesnici mise vjerovatno morati nositi kacige ali su svečenici rekli da će biti u odorama i mantijama koje se obično nose za vrijeme mise.

Katedrala Notre Dame, srednjovjekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod rijeke Sene, 15. aprila je zahvatio ogroman požar koji je ugašen poslije nekoliko sati. Požar je prvo zahvatio potkrovlje, dio krova i srušio toranj kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

Do sada je isplaćeno devet posto od obećanih 850 miliona eura donacije.

Notre Dame: Krunisanja, romani i neprocjenjive relikvije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

XS
SM
MD
LG