Dostupni linkovi

Protest '1 od 5 miliona' u Novom Sadu u znaku osude napada na studente


Protest u Novom Sadu

Protest „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu protekao je u znaku osude napada na trojicu studenata na novosadskom univerzitetu prošle nedelje. Građani koji su se okupili u centru grada poručili su da ne pristaju na nasilje i zatražili su hapšenje onih koji su pretukli mladiće zbog, kako se pretpostavlja, građanskog aktivizma.

Na protestu redovno učestvuje i mladi aktivista Milan Vujić. On kaže za Radio Slobodna Evropa da mu je glavni motiv želja da se nešto promeni u zajednici.

„Razoreno društvo, razoren sistem vrednosti, sve veći broj ekstremnih desničara, uništavanje mog grada u svakom smislu te reči, zajednica u kojoj nikakvo drugačije mišljenje osim vladajuće ne može da se čuje“, objašnjava razloge dolaska na protest.

Napade na studente na novosadskom kampusu osudila je i bivša rektorka tog univerziteta Fuada Stanković koja je istakla da je ovo prvi slučaj u istoriji te institucije da su na kampusu pretučeni studenti.

„Autonomija univerziteta podrazumeva i odgovornost. Univerzitet je institucija je svugde u svetu neguje najviše vrednosti, zdanje, kulturu i etiku. Svi iz univerzitetske zajednice moraju da se angažuju da unaprede tu instituciju, u tome su studenti izuzetno važni. Ne smemo da dozvolimo da ponovo stradaju studenti. Naravno, nije dovoljna samo osuda, već energična akcija sa ostalim institucijama da se vinovnici osude i kazne“, rekla je ona.

Profesorica Beogradskog univerziteta Biljana Stojković rekla je da su prebijeni studenti koji ne žele da ćute.

„Volela bih da profesori budu svesni da posle studenata i oni dolaze na red. Zato treba da napravimo solidarni živi zid u odbranu znanja, škola i univerziteta“, rekla je Stojković.

Studentkinja psihologije Ana Mirkajlović istakla je da napad na studente je poruka dagrađani nisu bezbedni.

“Žele da nam pošalju poruku da treba da se plašimo. Živimo u državi u kojoj je normalno imati lažnu diplomu, ali je opasno kritički misliti”, rekla je ona.

Napadnuti student Dejan Bagarić rekao je da rešavanje nasilja je zadatak institucija.

„Problem sve većeg nasilja u društvu mogu da reše samo institucije i mi kao građani moramo da vršimo pritisak na njih, da konačno počnu da rade svoj posao“, naglasio je on. Bagarić, koji je jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ i učestvuje u antifašističkim akcijama,napadnut je u pre nedelju dana u Univerzitetskom kampusu i teško pretučen.

Dan ranije na novosadskom kampusu nepoznati počinioci pretukli su još dvojicu studenata koji aktivno učestvuju u protestima protiv prinudnih iseljenja.

Povodom ovih napada u Novom Sadu održan je protest građana na kom je zatraženo hapšenje počinilaca i reakcija vlasti kao i univerziteta.

XS
SM
MD
LG