Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest u Novom Sadu zbog prebijanja studenata


Protest zbog napada na studente u Novom Sadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Uzvikom „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“ održan je protest zbog napada na trojicu studenata u Novom Sadu.

Više stotina građana prethodno se okupilo na novosadskom kampusu, gde su zatražili hitnu reakciju policije i tužilaštva nakon što su studenti koji aktivno učestvuju u različitim građanskim protestima i akcijama protiv prinudnih iseljenja pretučeni.

Okupljeni građani su nosili transparente „Položićemo i ovaj ispit“, zatim, „Bori se protiv mržnje! Ćutanje je odobravanje“ i druge antifašističke poruke.
Okupljenima prvo se obratio Marko Đelević student Pravnog fakulteta u tom gradu koji je poručio da straha nema i da će nastaviti borbu za pravednije društvo.

„Mi danas ovde poručujemo svima da nas nisu slomili i da nas neće slomiti. Nas ništa neće sprečiti da nastavimo borbu za siromašne i ugrožene. Mi se borimo za to da pravo na dom bude osnovno ljudsko pravo“, poručio je on i dodao da, „se pravni fakultet još uvek nije oglasio“, a da je to najmanje „što bi mogli da urade“.

On je svoje obraćanje završio porukom, da „u Srbiji fašizam nikad nije pobedio, neće ni sada“.

Dejan Bagarić građanski aktivista Antifašističke koalicije i jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ koji je prebijen u subotu uveče, rekao je da je u ovim situacijama ključna solidarnost.

„Ovom društvu nedostaje solidarnost. Kada je pre šest meseci (bivši lider Levice Srbije, sada potpredsednik Stranke slobode i pravde) Borko Stefanović napadnut, bez obzira šta mi mislimo o njegovoj politici, obaveza svakog građanina bila je da izađe na ulice i da izrazi neslaganje sa nasiljem, jer nasilje ne može da bude rešenje u jednoj demokratskoj državi, u jednoj proevropski orijentisane države“, poručio je on.

Docentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Bojana Bodroža poručila je da je fizičko nasilje samo vrh ledenog brega.

„Kada sam prvi put govorila na protestima građana ’jedan od pet miliona’ dobila sam jedno oštro pismo sa porukom među redovima da pazim šta pričam. ovakve pretnje su samo korak do fiizčkog nasilja, a cilj je da se uplašite. Moj odgovor je da se ne plašim i odbijam da se plašim. oni koj išalju tave poruke se hrane našim strahom, zato vas pozivam da se ne plašimo i da budemo solidarni“, rekla je ona i dodala da, „postoji dva razloga zašto ne treba da se plašimo. Prvi je da možda oni imaju svoje batinaše, ali nas je u velikom broju. Drugi razlog je taj da svi mi koji učestvujemo i u ovim i u drugim protestima jako dobro znamo zašto smo tu, svi smo mi danas ovde svojom voljom, i svi mi verujemo da je ovo jedino mesto gde u ovom trenutku treba da budemo“.

Mihajlo Nikolić student koji je pretučen podsetio je građane da njihovi slučajevi nisu jedini.

„U Novom Sadu ima velike količine nasilja, napad na žene, prinudno iseljenje, a tu je i uništavanje reka na jugu Srbije mini hidroelektranama“, rekao je on.

Okupljeni građani u razgovoru za Radio Slobodna Evropa su poručili da je borba protiv nasilja građanska dužnost.

„Na ovom protestu je bitno biti zbog toga što nije humano, pritom nije humano bilo koje nasilje, pogotovo ne nasilje nad studentima i to što se desilo u okviru fakulteta, u Kampusu. Mislim da treba da se borimo protiv toga zato što se nasilje vrši nad onim ljudima koji su možda drugačije politički opredeljeni. Svako ima pravo da bude politički opredeljen kako on želi“, poručila je studentkinja Ivana Čordaš.

Zora Devetak penzionerka iz Beograda je danas doputovala u Novi Sad zbog ovog protesta.

„Ja sam ovde da ne bi sutra moje dete i moje unuče, doživeli istu sudbinu kakvu su ova deca doživela. Ako budemo sedeli kući i ćutali svakoga će jednog po jednog u mraku da sačeka neko sa bokserom i fantomkom. Tako da građani, uzmite se u pamet. Ja sam građanka, nisam ni u jednoj stranci, ali sam svesna šta nas čeka ako ovako ćutimo“, rekla je ona.

Student koji nam se predstavio kao Bojan rekao je da je „užasnut nasiljem“.

„Ja studiram na Fakultetu tehničkih nauka i nemam toliko vremena da se bavim time čime se bave moje kolege na Pravnom i na Filozofskom fakultetu. Ali, užasno je, jer da se i ja bavim društvenim naukama, verovatno bih ušao u tako nešto. Kada pomislim da bi tako nešto moglo da se desi i meni, zapitam se kako mogu da pomognem da ovo sve prestane da nam se dešava“, rekao je on.

Nakon okupljanja na kampusu, građani su krenuli do centra grada gde su izneli svoje zahteve: da policija uhapsi kriminalce i nasilnike, zatim da se vlast ogradi od nasilja kao i da gradske vlasti i fakulteti reaguju na napade.
Protest je organizovala Združena akcija "Krov nad glavom". Na okupljanje građana pozvao je i novosadski odbor Demokratske stranke kao i inicijativa "Jedan od pet miliona".

Mihajlo Nikolić i Marko Đelević su prebijeni nakon što su ranije tog dana učestvovali u sprečavanju prinudnog iseljenja jedne porodice i uključili su se u protest protiv seče drveća i za očuvanje jednog parka u tom gradu.
Dejan Bagarić napadnut je na Univerzitetskom kampusu, neposredno nakon završetka novosadskog protesta „1 od 5 miliona“. Njega su nepoznati nasilnici oborili na asfalt i zadali mu više udaraca.

Policija još uvek nije pronašla počinioce, dok je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović osudio incidente.

Napade osudila je i koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“.

„Apelujemo na građane da ne dozvole kriminalcima, čiju god zaštitu oni uživali, da upadaju u univerzitetski kampus i prebijaju studente. Pritisak na državne organe koji bi morali da brinu o bezbednosti građana, hapse batinaše i njihove nalogodavce i izvode ih pred lice pravde, mora biti jedinstven“, stoji u saopštenju koalicije.

U odbranu napadnutih studenata stao je i Filozofski fakultet.

„U gradu koji se ponosi zvanjem evropske i omladinske prestonice kulture, pravo na slobodno mišljenje ne sme se osporavati ni na koji način, naročito ne nasiljem. Nadamo se da će vinovnici ovih incidenata u najkraćem roku biti pronađeni i da će snositi odgovornost za svoje anticivilizacijsko postupanje“, navodi se u saopštenju Filozofskog fakulteta.

Zbog napada na studente profesori i nastavnici Univerziteta u tom gradu pokrenuli su peticiju. U tekstu navode da su zabrinuti zbog napada jer su „u njimа povređeni mlаdi ljudi koji hrаbro iznose svojа mišljenjа o mnogobrojnim bolnim pitаnjimа nаše stvаrnosti i svojim аktivnostimа pokušаvаju dа stvore prаvednije društvo. Nјihovi nаpori nа zаštiti grаđаnа od merа prinudnog iseljenjа i učešće u višemesečnim protestimа protiv аktuelne vlаsti ne mogu dа budu rаzlozi dа bilo ko protiv njih primeni fizičku silu”.

Dodali su da se od nаstаvnikа univerzitetа s prаvom očekuje dа budu аktivni u društvenoj zаjednici i naveli da se to očekivаnje prenose nа sve studente i slobodne grаđаne. Oni zahtevaju od zvаničnih predstаvnikа univerzitetа dа osude nаpаde.

Zvaničnog stava rektorata Univerziteta u Novom Sadu još nema.

XS
SM
MD
LG