Dostupni linkovi

Demokratska stranka Moldavije raspustila vladu radi okončanja krize


Moldavski privremeni predsjednik Pavel Filip i predsjednik Demokratske stranke Vladimir Plahotnjuk
Moldavski privremeni predsjednik Pavel Filip i predsjednik Demokratske stranke Vladimir Plahotnjuk

Iz Demokratske stranke moldavskog premijera u tehničkom mandatu Pavela Filipa koji je ujedno i privremeni predsjednik te zemlje kojega je na tu poziciju imenovao Ustavni sud, saopšteno je u petak da se stranka povlači sa vlasti te da će raspustiti parlament koji je ostao na snazi u ulozi čuvara nakon izbora u februaru, kako bi riješili nacionalnu krizu.

"Ostavka vlade Pavela Filipa je jedina moguća i legitimna opcija kojom bi se spriječila politička kriza," rekao je zamijenik lidera stranke Vladimir Cebotari tokom novinarske konferencije.

Moldavija je 8. juna ušla u opasan period dualne vlasti, s jednom vladom i predsjednikom koje podržava parlament i drugom koju podržava Ustavni sud.

Moldavski Ustavni sud smijenio je s dužnosti predsjednika Igora Dodona i na njegovo mjesto postavio bivšeg premijera te zemlje Pavela Filipa, koji je potom raspustio parlament i najavio održavanje novih izbora za septembar.

Kriza je posljedica februarskih parlamentarnih izbora kojim je parlament podijeljen između proruske Socijalističke partije, proevropske partije ACUM i Demokratske partije koju kontroliše oligarh Vladimir Plahotnjuk.

XS
SM
MD
LG