Dostupni linkovi

Okrugli sto u Banjaluci: Hrvatima oduzeto pravo na povratak u RS


Banjaluka
Banjaluka

Predstavnici Hrvata u BiH upozorili su danas, na okruglom stolu u Banjaluci da se Hrvatima u Republici Srpskoj oduzeto pravo na povratak, jer 24 godine nakon rata i dalje nekoliko hiljada Hrvata a čeka na obnovu porušenih domova.

Trenutno postoji oko 10.000 zahtjeva za obnovom imovine Hrvata u BiH ali se po tom pitanju ništa ne radi jer nema novca, izjavio je Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske, koji je postavio pitanje šta je sa međunarodnim donacijama i programima obnove kada su u pitanju Hrvati u ovom entitetu.

˝Ukoliko se međunarodni čimbenici ne pobrinu za Hrvate u Republici Srpskoj i ne pomognu u obnovi i opstojnosti, bojimo se da Hrvata za kratko vrijeme neće biti, jer ovo Hrvata što ima na prostoru Republike Srpske je starije životne dobi i oni će izumrijeti i za nekih dvadesetak godina neće biti Hrvata na ovim prostorima", upozorio je Jerković.

Kada se donatori i pojave Jerković dodaje da tada postavljaju razne uslove koje je teško ispuniti.

˝Riječ je o regionalno-stambenom programu zbrinjavanja gdje se traže uslovi da nemaju nekretninu u Republici Hrvatskoj, a ovoliko godina nakon progonstva do danas su morali nešto sebi napraviti i napravili su to svojim sredstvima a ne donatorskim˝, dodao je.

Prema crkvenim knjigama Katoličke crkve u 67 župa u Republici Srpskoj ima oko 7.400 Hrvata, a biskup banjalučki Franjo Komarica kaže da ih je prije rata bilo daleko više i pita se gdje je pravda za Hrvate koji su u ratu napustili svoje domove.

˝Ovdje čini mi se nema pravde, odnosno nema ravnopravnosti jer kako protumačiti da nakon tolikih donacija danas u Republici Srpskoj ostalo tačno 7334 katolika prema podacima sa kraja prošle godine a na kraju rata ih je bilo 9430. Dakle gdje je taj povratak koji se trebao dogoditi?˝, upitao je biskup Komarica.

Na okruglom stolu koji je okupio predstavnike 40 udruženja koje rade na obnovi i povratku te predstavnicima Hrvatskog sabora i izabranim predstavnicima Hrvata u Republici Srpskoj zaključeno je da postoji dobra sigurnosna situacija za obnovu i povratak, ali ne postoje preduslovi za održiv povratak, jer nema posla za one koji bi se vratili i nemaju domove u koje bi se vratili.

XS
SM
MD
LG