Dostupni linkovi

Trinaest zemalja EU: Otvoriti pregovore sa Skopljem i Tiranom


Zastave zemalja EU
Zastave zemalja EU

Ministri vanjskih poslova 13 zemalja članica EU pozvali su danas sve države članice EU da ispune ono na šta su se obavezali u pogledu evropskih integracija Zapadnog Balkana i ovog mjeseca donesu odluku o otvarnju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova danas je zvanično objavilo ovaj poziv, u zajedničkom tekstu ministara Poljske, Češke, Estonije, Latvije, Litvanije, Mađarske, Bugarske, Italije, Malte, Austrije, Hrvatske, Slovenije i Slovačke.

RSE saznaje: Trinaest članica EU traži proširenje na Zapadni Balkan

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) objavio još prošle sedmice, u dokumentu se, između ostalog, podvlači da EU treba da ispuni svoju nedvosmislenu posvećenost evropskim integracijama Zapadnog Balkana, te da "ne postoji ‘plan B’", za Zapadni Balkan.

Prema saznanjima RSE, inicijativu za ovaj dokument je pokrenula Poljska, a prije ministarskog sastanka koji će biti održan 18 juna.

Otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bi, prema mišljenju članica EU koje podržavaju ovo pismo, poslužila kao važan motivacijski faktor za celi region.

Ova inicijativa dolazi u svetlu podela među članicama EU oko mogućeg otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Evropska komisija je prošle nedelje preporučila bezuslovno otvaranje pristupnih pregovora između Brisela i Skoplja, odnosno Tirane.

Prva rasprava će biti održana 18 juna, međutim, budući da ova pitanja zahtevaju jednoglasje među EU članicama, do ovog trenutka nema zajedničkog stava EU da bi se potvrdila preporuka Evropske komisije.

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je početkom ove nedelje priznao da za sada nema konsenzusa među zemljama članicama da se odobri otvaranje pristupnih pregovora.

XS
SM
MD
LG