Dostupni linkovi

Predstavljena nova grupa krajnje desnice u EP


Evropski parlament
Evropski parlament

Francuska političarka Marin Le Pen predstavila je danas novu grupu krajnje desnice u Evropskom parlamentu, koja ujedinjuje evroskeptike iz čitavog kontinenta u težnji da vrate ovlaštenja iz Brisela u evropske glavne gradove.

Grupa Identitet i demokratija je novi savez koji okuplja francuski Nacionalni skup, italijansku Ligu, Alternativu za Njemačku i nacionalno orijentisane snage iz Austrije, Finske i Danske, među ostalima.

"Promijenili smo političku šahovsku tablu EU", rekla je Le Pen, predstavljajući novu grupu, koja će imati 73 od 751 mandata kao peta po veličini grupacija u novom sazivu Evropskog parlamenta, odmah iza Zelenih.

Ova grupa će zamijeniti Evropu nacija, koja je imala 36 poslanika u dosadašnjem sazivu Evropskog parlamenta.

Izbori za EP: Veliki rast liberala, uspeh Orbana, Le Pen i Salvinija

Iako su stranke koje su posvećene jačanju EU dobile dvije trećine glasova na evropskim izborima prošlog mjeseca, nacionalni lideri slave svoj dobar rezultat.

"I dalje smo manjina, ali smo veća manjina nego ikada do sada", izjavio je u Briselu lider Stranke Finaca Jusi Hala Aho.

Jerg Mojten, lider Alternative za Njemačku, rekao je da novi savez ne želi dodatne nadležnosti EU, dodatnu harmonizaciju niti podrivanje nacionalnih država.

XS
SM
MD
LG