Dostupni linkovi

Vučić: Pozvaću Trampa u Srbiju i tražiti podršku za rešenje oko Kosova


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da će u narednih desetak dana ponovo pozvati predsednika SAD Donalda Trampa u posetu Srbiji, i da će s nekim od Trampovih najbližih saradnika "pokušati da razgovara" o Kosovu i zatraži podršku za kompromisno rešenje.

On je to rekao upitan o proslavi 20 godina od ulaska snaga NATO na Kosovo, u sredu u Prištini, i povodom izjave američkog zvaničnik Metju Palmera u Prištini da će SAD i dalje biti na strani Kosova, prenosi Beta.

"Naravno da je Amerika uz Kosovo i da će da ga štiti. To rade i Nemačka i druge zemlje Kvinte i utoliko je za nas problem veći i teži", rekao je Vučić.

On je dodao da je to ključni problem Srbije, ali će se država boriti za nacionalne interese.

"Nama ostaje da se borimo i borićemo se. Naš cilj je da Srbija nema neprijatelje i da sa onima koji su nekad to bili, pokušamo da imamo normalne i uravnotežene odnose", rekao je Vučić.

Na pitanje o sastanku Palmera s delom opozicije u Beogradu, rekao je da ga ne interesuje o čemu su razgovarali i ocenio da taj sastanak ne znači pobedu opozicije na izborima.

"Mnogi misle da kada se sretnu s nekim od Amerikanaca, znači: 'Evo ih, dolaze na vlast'. Tako mala deca razmišljaju. Promenila su se vremena, morate da imate podršku naroda, to je suština", istakao je Vučić i dodao: "Neka su se sastali, neka se vole koliko hoće i rade šta hoće".

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer u intervjuu za Kosovski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) tokom posete Prištini pozvao je Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto, navodeći da je najbolje rešenje obostrano priznanje. On je ponovo poručio kosovskim vlastima da moraju da ukinu uvozne takse od 100 odsto na robu iz Srbije koju je Vlada Kosova uvela decembra prošle godine, kako bi se dijalog sa Beogradom nastavio.

On je naveo da je određivanje granica suvereno pravo Kosova, te ocenio da inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona nema za cilj da zameni Briselski dijalog. ​

XS
SM
MD
LG