Dostupni linkovi

Putin podržao novu koalicionu vladu Moldavije


Protesti u Moldaviji

Ruski predsednik Vladimir Putin podržao je danas novu koalicionu vladu Moldavije i predsednika Igora Dodona. "Svakako podržavamo predsednika Dodona" i njegovu koaliciju koja želi da se "reši ljudi koji su uzurpirali vlast u Moldaviji", rekao je danas Putin u intervjuu televiziji Mir.

Predsednik Moldavije Igor Dodon u utorak je poništio dekret kojim je raspušten parlament, pojačavajući sukob između dvije vlade koje insistiraju na tome da one vode istočnoevropsku državu.

Siromašna bivša sovjetska republika, koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, nalazi se u političkom haosu od opštih izbora u februaru na kojima nijedna stranka nije osvojila jasnu većinu.

Parlament je nedavno odobrio novu vladu sastavljenu od do sada neviđene koalicije proruskih Socijalista i proevropskih snaga, koja je istisnula stranku uticajnog oligarha.

Ali Ustavni sud je je već bio naredio nove izbore i praktično je blokirao novu koaliciju suspendujući Dodona i postavljajući bivšeg premijera za privremenog predsednika.

Bivši premijer Pavel Filip, iz Demokratske stranke koju vodi oligarh Vlad Plahotnjuk, iskoristio je svoj kratki mandat da raspusti parlament i sazove venredne izbore u septembru.

XS
SM
MD
LG