Dostupni linkovi

Tramp razmatra uvođenje sankcija zbog 'Sjevernog toka 2'


Izgradnja gasovoda "Sjeverni tok 2", Njemačka
Izgradnja gasovoda "Sjeverni tok 2", Njemačka

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da razmatra mogućnost uvođenja sankcija zbog ruskog projekta gasovoda "Sjeverni tok 2" i upozorio Njemačku da je zbog energenata previše zavisna od Moskve, prenosi Rojters.

"Štitimo Njemačku od Rusije, koja dobija više milijardi dolara od Berlina", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Bijeloj kući sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Analitičari ističu da bi bilo kakve sankcije prema evropskim kompanijama koje učestvuju u projektu izazvale negodovanje država, uključujući Njemačku, Austriju i Francusku.

Projekat "Sjeverni tok 2" za prenos gasa iz Rusije ispod Baltičkog mora ka Njemačkoj udvostručio bi kapacitet postojećeg gasovoda "Sjeverni tok".

Istočnoevropske, nordijske i zemlje Baltičkog mora smatraju da se gasovodom samo jača zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Međutim, brojni političari i energetske kompanije iz Njemačke podržavaju "Sjeverni tok 2" jer je toj zemlji neophodan stabilan dotok gasa i želi da ukine termoelektrane i nuklearne elektrane.

Projekat "Sjeverni tok 2" predvodi ruski "Gasprom", a 50 odsto finansija obezbjeđuju njemačke kompanije "Uniper" i "BASF Vinteršal", anglo-holandska kompanija "Šel", austrijska "OMV" i francuska "Enži".

XS
SM
MD
LG