Dostupni linkovi

'Sloboda za Asanža' u Beogradu


'Sloboda za Asanža'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

"Sloboda za Asanža", protest za oslobađanje osnivača Vikiliksa, održan je u Beogradu.

Nekoliko desetina okupljenih zatražilo je slobodu za Džulijana Asanža i održalo minut ćutanja za novinare ubijene u Srbiji, Slavka Ćuruviju, Milana Pantića i Radislavu Vujasinović.

Protest je održan u organizaciji beogradskog ogranka DiEM25 sa idejom da se podrži Asanž i zbog toga sto, kako su naveli, građani u Srbiji građani znaju sa kakvim se progonom suočavaju novinari koji razotkrivaju zlodela vlastodržaca, kao što su zloupotreba javnih dobara, korupcija, pljačkaške privatizacije i ratni zločini.

Napad moćnika na medije i slobodu govora nije ni nova niti isključivo balkanska pojava, istakli su govornici iz DiEM25, organizacije kojoj pripada i Asanž.

Na protestu u Beogradu na razglasu su puštani Asanžovi intervjui i čitane izjave svetskih boraca za slobodu govora.

"Progon Asanža je ozbiljan napad na slobodu štampe i izražavanja. Asanž je razotkrio ratne zločine koje je počinila najveća vojna mašinerija u istoriji čovečanstva. Zbog toga ga 12. juna čeka saslušanje na kome će se odlučivati o izručenju SAD, gde mu preti i do 175 godina zatvora. Ako dozvolimo izručenje Džulijana Asanža, sa njime ćemo izručiti i našu slobodu govora", saopštio ne DIEM 25.

"Nesloboda jednog od nas je nesloboda svih", poručili su aktivisti za ljudska prava na protestu u Beogradu.

XS
SM
MD
LG