Dostupni linkovi

Detalji optužbe protiv Assangea krajem sedmice


Julian Assange
Julian Assange

Amerika će krajem sedmice iznijeti sve detalje optužbi protiv osnivača "WikiLeaksa" Julijana Assangea kada budu od suda u Londonu zatražili njegovo izručenje, izjavio je urednik Assangeovog portala Kristinn Hrafnsson.

"Američke vlasti, Ministarstvo pravosuđa, predstaviće dokaze kako bi podržali svoj zahtjev za isporučenje Assangea", naglasio je Hrafnsson.

Američko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je danas da je podnesen zvaničan zahtjev za isporučenje Assangea.

Agencija AFP piše da se ne očekuje da će Assange prisustvovati procesu u petak, 14. juna, ali da bi mogao učestvovati putem video-veze.

Assange je, prema pojedinim izvještajima, smješten na zdravstveno odjeljenje londonskog zatvora "Belmarsh", a suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice i s višedecenijskom kaznom zatvora ukoliko bude osuđen.

Istraživač UN za ljudska prava Nils Melcer izjavio je krajem prošle sedmice da je osnivač "WikiLeaksa" bio izložen "psihičkoj torturi" negativnom kampanjom koju protiv njega vode mediji, sudije i uticajne političke ličnosti. Melcer je posjetio Assangea u zatvoru u Londonu 9. maja.

Assange je krajem prošlog mjeseca bio suviše bolestan da bi mogao da se javi iz zatvora, posredstvom video-veze, na saslušanju o zahtjevu SAD za izručenje.

Privođenje Juliana Assangea u Londonu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

XS
SM
MD
LG