Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Džonson: Bregzit bez sporazuma samo u krajnjoj nuždi


Boris Džonson, glavni favorit za novog lidera Konzervativne stranke i britanskog premijera, izjavio je da će voditi zemlju izvan EU bez sporazuma samo u “krajnjoj nuždi”.

On je u sredu započeo zvaničnu kampanju za izbor obećavajući da će ujediniti Veliku Britaniju koja je i dalje duboko podeljena zbog Bregzita.

Džonson je insistirao da se Bregzit mora okončati do 31. oktobra, što je krajnji rok dogovoren sa Evropskom Unijom. Međutim, nije govorio o detaljima na koji način će to biti učinjeno.

Dodao je da Britanija mora da bude spremna da napusti evropski blok bez dogovora, ali je ublažio raniju retoriku, ukazujući da bi se to desilo samo “u krajnjoj nuždi, a ne nešto što bilo ko priželjkuje”.

U međuvremenu, grupa poslanika iz različitih partija pokrenula je inicijativu da se blokira izlazak Britanije iz EU bez dogovora.

EU je ponovila stav da neće ponovo pregovarati o sporazumu o izlasku Britanije, ali je Džonson istakao da nova vlada u Londonu sa “optimizmom” može pomoći u pronalaženju rešenja.

On nije ponovio raniju pretnju da će obustaviti isplatu 44 milijarde evra na ime budžetskih obaveza prema EU.

Evropska komisija je ponovila u sredu da Britanija mora da plati pomenutu sumu čak i u slučaju izostanka dogovora.XS
SM
MD
LG