Dostupni linkovi

EK: Velika Britanija da plati dug i ako ne bude sporazuma


Velika Britanija treba da poštuje svoje finansijske obaveze u slučaju Bregzita bez sporazuma, što je jedan od "preduslova" za otvaranje pregovora o budućem trgovinskom sporazumu, saopštila je danas Evropska komisija.

U saopštenju je navedeno da London treba da osigura "poštovanje finansijskih obaveza koje je Velika Britanija preuzela kao članica EU".

Prema sporazumu koji su prošle godine potpisali EU i odlazeća britanska premijerka Tereza Mej, London treba da plati Briselu oko 44 milijardi evra na ime budžetskih obaveza do kraja 2020. Međutim, britanski parlament je odbio da ratifikuje pomenuti sporazum, pa je Bregzit odložen do 31. oktobra.

Boris Džonson, jedan od favorita u trci za novog britanskog premijera, rekao je da je spreman da napusti EU tog datuma bez sporazuma. EU je saopštila da u tom slučaju neće biti tranzicionog perioda sledeće godine – te da će na taj način Britanija uštedeti 12 milijardi evra – ali da se ostatak duga mora platiti.

Džonson ističe da bi odbijanje Velike Britanije da plati račun ojačao njenu poziciju u pregovorima o razlazu, ali EU naglašava da takvi pregovori neće početi dok London ne plati pomenutu sumu.

XS
SM
MD
LG