Dostupni linkovi

Trump dobio 'divno' pismo od sjevernokorejskog lidera


Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un tokom drugog samita u Hanoju
Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un tokom drugog samita u Hanoju

Američki predsjednik Donald Trump saopštio je u utorak da je primio pismo dobrodošlice od sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, označivši korespondenciju "divnom".

Govoreći novinarima pred Bijelom kućom Trump je rekao: "Mislim da će se desiti nešto što će biti veoma pozitivno," no nije otkrivao detalje.

Washington nastoji da obnovi zamah u pregovorima sa Pjongjangom čiji je cilj uklanjanje nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje.Trump i Kim sastali su se ranije ove godine, ali nisu uspjeli postići dogovor o denuklearizaciji.

Trump se oglasio dan nakon što je Wall Street Journal objavio da je Kimov ubijeni polubrat Kim Jong Nam bio izvor za Centralnu obavještajnu agenciju (CIA). Kim Jong Nam ubijen je na aerodromu u Kuala Lumpuru u Maleziji 2017. godine.

"Dobio sam divno pismo od Kim Jong Una. Cijenim to pismo. Vidio sam informaciju o CIA i njegovom bratu ili polubratu. I reći ću mu da se to neće dogoditi pod mojim... ja to ne bih dopustio. Veoma lijepo pismo," rekao je Trump, dodavši: "Mislim da Sjeverna Koreja ima ogroman potencijal."

Trump nije isključio mogućnost još jednog sastanka sa Kimom.
Dodao je da se Sjeverna Koreja do sada držala svog obećanja da neće testirati rakete velikog dometa ili vršiti nuklearne testove.

U maju je Sjeverna Koreja sprovela "udarnu vježbu" sa više lansiranja, ispaljujući taktički vođeno oružje u vojnoj vježbi koja je bila pod nadzorom Kim Jong Una.

Trump je rekao da za njega ta lansiranja nisu predstavljala problem u tom momentu, iako su ih njegovi savjetnici nazvali kršenjem rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

XS
SM
MD
LG