Dostupni linkovi

Juncker: Nema suglasja u EU oko otvaranja pregovora sa S. Makedonijom


Jean Claude Juncker i Zoran Zaev
Jean Claude Juncker i Zoran Zaev

Predsednik Evropske komsiije Jean Claude Juncker je priznao da za sada nema potpunog suglasja među zemljama članicama EU da se odobri otvaranje pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju.

“Znam da neke zemlje članice imaju određene zabrinutosti. Učiniću sve što je u mojoj moći da ih ubedim”, naglasio je Juncker.

Predsednik EK je primio premijera Severne Makeodonije Zorana Zaeva koji je podvukao da je Komisija jasno procenila da je zemlja ispunila sve moguće uslove te da je sada na redu da EU održi svoj deo obećanja.

Šef severnomakedonske vlade je podsetio evropske sagovornike da je njegova zemlja imala jasne zadatke koje je ispunila te da sada očekuje da i evropska strana pokaže razumevanje.

“Otvaranje pregovora je jedinstvena garancija za održavanje domaće stabilnosti i reformski impuls u Severnoj Makedoniji, sa pozitivnim efektima na celi region”, naglasio je Zoran Zaev.

Prošle nedelje, Evropska komisija je ponovila bezuslovnu preporuku Savetu EU da odobri otvaranje pristupnih pregovora između Brisela i Skoplja. Prva debata u ovom pravcu će biti održana 18. juna, ali nema garancija da će se doneti konačna odluka zbog, za sada, neusaglašenih stavova među zemljama članicama EU. Juncker je poručio da je namera Evropske komisije da se do odluke dođe “u toku leta”.

XS
SM
MD
LG