Dostupni linkovi

Branitelj Zdravka Mamića: On neće biti izručen


Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Nakon što je danas hrvatskom Ministarstvu pravosuđa dostavljena dokumentaciju s osječkog suda koji je podigao optužnicu protiv Zdravka Mamića za organizirani kriminal, ono je pokrenulo postupak njegovog izručenja iz Bosne i Hercegovine, kamo je pred godinu dana pobjegao. Mamićev odvjetnik ne vjeruje da će doći do izručenja, a poznavatelji upozoravaju da bi proces mogao potrajati.

Nekoliko se elemenata poklopilo, i čini se da bosanskohercegovačko državljanstvo neće više moći blokirati izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj. Nova optužnica potvrđena 21. svibnja tereti ga da je bio vođa zločinačke organizacije od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, a optužba za organizirani kriminal jedan je od preduvjeta za izručenje vlastitih državljana što ih pobraja Ugovor između Hrvatske i BiH o izručenju iz 2012. Mamić se prema optužnici organiziranim kriminalom nastavio baviti i nakon stupanja na snagu ovog ugovora, dakle – ugovor se na njega može primijeniti.

Mamićev branitelj Veljko Miljević kazao je novinarima kako je Mamić na raspolaganju bosanskohercegovačkim vlastima, i da ne očekuje da će Mamić biti izručen. On tvrdi da je sud napravio niz procesnih pogrešaka, na njih se žalio i očekuje da će te žalbe biti uvažene.

„Zdravko Mamić neće biti izručen, pogotovo ne na ovakav način,“ kazao je Miljević.

„Postupak izručenja mogao bi potrajati“, procjenjuje u izjavi za RSE dobra poznavateljica problematike, novinarka portala telegram.hr Ana Raić Knežević.

„To su postupci koji traju nekoliko godina, prema tome ja u ovom trenutku ne očekujem da će taj postupak biti brz. Gospodin Mamić ima pravo žalbe i sudovi u BiH bit će u poziciji da donesu meritornu odluku. Tek kada ta konačna odluka bude pravomoćna, tek tada će ministar pravde Bosne i Hercegovine morati potpisati to izručenje. On je nedavno izjavio da s tim neće imati problema, međutim cijela pravna procedura mora biti ispoštovana, a – ponavljam – ona sasvim sigurno neće biti kratka“, kaže Ana Raić Knežević.

Zdravko Mamić otkazao je u posljednji trenutak za ponedjeljak najavljenu konferenciju za novinare. Što je trebala biti njezina tema?

„On je htio optužiti neke suce koji su bliski s njim da su mu nešto obećavali, s obzirom na to da o tome već neko vrijeme priča. To je trebala biti njegova današnja tema, međutim nekakvo zrnce racija pojavilo se i kod gospodina Mamića i sasvim je sigurno da mu njegove izjave u medijima i optuživanje ljudi koji sudjeluju u njegovom postupku u ovom trenutku ne bi bile pametne, tako da je ovim odustajanjem sebi poboljšao poziciju,“ ocjenjuje novinarka portala telegram.hr.

Neodržanu Mamićevu konferenciju za novinare komentirao je i Miljević, koji kaže da je cijeli vikend proveo s Mamićem u Međugorju da ga odgovori od održavanja konferencije za novinare.

„Neki su ga nastojali navesti na grebene pa da danas održi konferenciju za novinare, koja bi mu sasvim sigurno izrazito štetila. Ja sam uspio kod njega učvrstiti odluku da ne ide s tim van, iako bih rado da neki podaci prodru u javnost. Ali da moj klijent od toga nema nikakve koristi, nego samo daljnju štetu, to mu nisam smio dopustiti“, izričit je Miljević.

A Možda se Miljević u svom protivljenju Mamićevoj pres-konferenciji pribojavao i nekih drugih scenarija?

„A opet – nije isključeno da bi ga pred tim istim kamerama upaljenim na konferenciji za novinare možda bosanskohercegovački policajci i uhitili te odveli u istražni zatvor, s obzirom na to da postoji tjeralica koju je izdala Republika Hrvatska“, kaže Ana Raić Knežević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG