Dostupni linkovi

Turska: Vašington nije krenuo u formiranje radne grupe


Ruski antiraketni sistem S-300 i S-400
Ruski antiraketni sistem S-300 i S-400

Amerika nije pokrenula postupak za formiranje zajedničke radne grupe za procjenu zabrinutosti izraženih zbog kupovine ruskog sistema S-300, izjavio je danas direktor turskog Direktorata za odbrambenu industriju Ismail Demir.

U proteklih nekoliko mjeseci, dva saveznika iz NATO-a javno su se sporili povodom turske narudžbe sistema S-400, za koji Vašington tvrdi da predstavlja prijetnju po borbene avione F-35 koje Ankara, takođe, planira da kupi.

Turska je saopštila da S-400 neće imati uticaj na borbene avion i predloženo je Vašingtonu da formira zajedničku radnu grupu koja će raditi na procjeni američkih zabrinutosti.

Demir je istakao da je Turska spremna da odgovori na sve zabrinutosti Vašingtona.

"Ukoliko je izvor zabrinutosti tehničke prirode zbog lociranja S-400 u Turskoj u više navrata smo izrazili spremnost za razgovore na tu temu. Međutim, SAD nije preduzeo nikakve korake za formiranje tehničkog tima i za razgovore", naglasio je Demir.

Demirovi komentari objavljeni su nakon što je američki ministar odbrane Patrik Šenahan prošle sedmice poslao pismo Ankari u kojem je naveo na koji način će se Turska isključiti iz programa F-35 ukoliko nastavi sa kupovinom sistema S-400.

Demir je dodao da Ministarstvo odbrane i Direktorat za odbrambenu industriju rade na slanju odgovora Vašingtonu.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG