Dostupni linkovi

Novi američki 'crveni karton' Turskoj zbog ruskog naoružanja


SAD upozoravaju da bi kupovina S-400 (na fotografiji) imala "poguban" učinak na kupnju američkih borbenih aviona F-35
SAD upozoravaju da bi kupovina S-400 (na fotografiji) imala "poguban" učinak na kupnju američkih borbenih aviona F-35

Pentagon je ponovno upozorio Tursku na posljedice sa kojim će se suočiti zbog kupnje ruskog proturaketnog obrambenog sustava. Predstavnici Ankare su ranije obavijestili da su poslali vojnike na obuku u Rusiju, kako bi mogli upravljati novim oružjem. I na nedavnom obilježavanju šezdesete godišnjice NATO-a Washingtonu saveznici su Ankari stavili do znanja da ta odluka nije u skladu sa politikom Alijanse.

​Kathryn Wheelbarger, vršiteljica dužnosti pomoćnika ministra obrane za međunarodne sigurnosne poslove, izjavila je juče kako bi kupnja raketnog sustava S-400 imala "poguban" učinak na sudjelovanje Turske u kupnji američkih borbenih aviona F-35, kao i na odnose s članicama NATO-a.

"Završetak ove transakcije bio bi poražavajući, ne samo za program F-35, na kojem Zapad bazira svoje modernizirane i jedinstvene zračne kapacitete, već bi potencijalno mogao ugroziti interoperabilnost Turske s NATO-om, što je ključni aspekt obrane Saveza", rekla je Wheelbarger.

"Budimo jasni. Sustav S-400 je ruski sustav dizajniran da sruši avione poput F-35, a nezamislivo je da Rusija takvu mogućnost ne bi iskoristila. Jednom kada uvedete ruske sustave, to će stvarno potkopati naše obrambene sposobnosti", upozorila je pomoćnica američkog ministra obrane.

'Sustav S-400 je ruski sustav dizajniran da sruši avione poput F-35 (na fotografiji), a nezamislivo je da Rusija takvu mogućnost ne bi iskoristila', upozorila je Wheelbager
'Sustav S-400 je ruski sustav dizajniran da sruši avione poput F-35 (na fotografiji), a nezamislivo je da Rusija takvu mogućnost ne bi iskoristila', upozorila je Wheelbager

Turska, kao članica NATO-a, sudjeluje u proizvodnji borbenog aviona F-35 i planira kupiti 100 takvih letjelica.

Međutim, Sjedinjene Države zatražile su da Ankara odustane od sporazuma o kupnji ruskog sustava, a i saveznici NATO-a također su izrazili zabrinutost zbog potencijalne prijetnje američkim borbenim avionima F-35.

Washington je upozorio Ankaru da može i nametnuti financijske kazne ako Turska nastavi s primjenom dogovora sa Rusijom. Američki dužnosnici također su rekli da će turske tvrtke najvjerojatnije biti eliminirane iz radova povezanih s programom F-35.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odbio je razmotriti odustajanje od kupnje ruskih raketa i nazvao ga "gotovim poslom", koji je, kako pišu svjetski mediji, "težak više od 2 milijarde dolara".

Ankara je, istina, predložila da se oformi radna skupina za procjenu zabrinutosti SAD-a, ali još nije dobila odgovor.

Iz turskog Ministarstva vanjskih poslova je saopćeno da se nastavlja sa planiranim poslovima i da bi isporuka trebala biti završena idućega mjeseca, iako su prethodno pojedini mediji izvijestili da bi moglo doći do odgode isporuke ruskog raketnog sustava.

Turski ministar obrane Hulusi Akar nedavno je izjavio kako je Turska već poslala osoblje u Rusiju na obuku za novi raketni sustav.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG