Dostupni linkovi

Juncker u Zagrebu za europsku perspektivu regije


Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker i hrvatski premijer Andrej Plenković
Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker i hrvatski premijer Andrej Plenković

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker završio je dvodnevni radni posjet Hrvatskoj. Obišao je Dubrovnik gdje se europskim novcem obnavlja aerodrom i gradi pelješki most, a u Zagrebu je poručio da zemlje zapadnog Balkana moraju zadržati europsku perspektivu.

Jean Claude Juncker je iz Zagreba poručio također da želi da Europska komisija do kraja ovog mandata da preporuku Europskom vijeću da Hrvatska uđe u Schengen i da misli kako Europska komisija treba dati veću potporu hrvatskoj Vladi u obnovi i revitalizaciji Vukovara. To su poruke predsjednika Europske komisije sa konferencije za novinare koje je održao po završetku dvodnevne radne posjete Hrvatskoj.

"Što se tiče zapadnog Balkana, hrvatski premijer i ja imamo identično stajalište koje uvijek treba ponavljati – te zemlje moraju zadržati europsku perspektivu, jer ako im je ukinemo, rizik je da će to destabilizirati regiju", kaže Juncker.

Novinare je zanimalo da Juncker pojasni što je mislio kada je prošle godine kazao kako zemljama zapadnog Balkana trebaju poticaji da ostanu na europskom putu.

"Razvijamo programe sa 5+1 zemljama regije, dajemo im tehničku pomoć, vodimo dijalog sa njima i potičemo zemlje članice EU da posvete dužnu važnost europskoj perspektivi ovih zemalja. Prošle srijede otvorili smo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Dakle, idemo u pravom smjeru", ocijenio je predsjednik Europske komisije.

Što se tiče proširenja, njegove stavove dijeli i hrvatski premijer Andrej Plenković. Hrvatska predsjeda Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine, a Plenković je najavio kako će - na tragu Junckerove ocjene da Europska unija treba učiniti više za europsku perspektivu jugoistoka Europe - u svibnju 2020. godine u Zagrebu biti održan summit na vrhu posvećen europskoj perspektivi zemalja jugoistočnog susjedstva.

"Mislimo da je to pravi trenutak, trenutak kada su nove institucije na svojim mjestima, kada smo praktički pri finaliziranju idućeg proračunskog okvira, na početku jedne nove dekade i u nastojanju da se dobije jedan ne mislim nikakav fiksni kalendar, ali jedan jasan osjećaj puta kojim zemlje koje imaju ambiciju priključiti se Europskoj uniji mogu postupno i konkretno ispunjavati kriterije i ostvarivati nove institucionalne korake prema Uniji. To je u interesu svih tih zemalja, u interesu Unije u cjelini, i uvjeren sam - kada ispunjavaju kriterije – u interesu Hrvatske", naglasio je Plenković.

On je posebno istakao hrvatski interes za europski put Bosne i Hercegovine.

Plenković je ohrabren Junckerovim očekivanjem da Europska komisija do kraja svog mandata, dakle u sljedećih nekoliko mjeseci, da Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen.

"Istaknuli smo našu želju i ambiciju da se do kraja mandata Komisije predsjednika Junckera, dakle do sredine ove jeseni, sa strane Komisije pozitivno evaluira napredak koji smo napravili u ispunjavanju kriterija za pristupanje schengenskom prostoru. U tom pogledu Hrvatska je učinila jako puno – jača svoju vanjsku granicu, unapređuje policijsku suradnju sa susjednim zemljama, i uvjereni smo da ćemo ispuniti i te posljednje elemente koji su na stolu kako bi Komisija mogla donijeti pozitivnu ocjenu i uputiti prijedlog za pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru prema Europskom vijeću", kazao je hrvatski premijer.

Dodao je da je Europska komisija prepoznala hrvatske reformske napore, pogotovo rad na smanjenju javnog duga. Za obnovu dubrovačkog aerodroma ide 158 milijuna eura iz europskih fondova, a za izgradnju pelješkog mosta 357 milijuna europskih eura.

Premijer Plenković je ocijenio da je ovom posjetom Juncker dobio konkretan dojam kako europska sredstva mijenjaju Hrvatsku nabolje.

Juncker je kao bivši luksemburški ministar financija pohvalio uspjehe hrvatskog ministra financija Zdravka Marića, te kazao da je Hrvatska spremna postati dio europskog tečajnog mehanizma, dakle ući u eurozonu, i da bi Europa trebala pomoći Hrvatskoj i drugim državama članicama koje se suočavaju sa demografskim problemima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG