Dostupni linkovi

Juncker s Plenkovićem: Za pitanja prošlosti neophodno strpljenje


EU neće primiti nove članice koje nisu unapred rešile bilateralne sporove: Jean Claude Juncker
EU neće primiti nove članice koje nisu unapred rešile bilateralne sporove: Jean Claude Juncker

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je poručio zemljama regiona da je proces rešavanja nasleđa iz prošlosti dugačak, stoga je pozvao na strpljenje. Juncker je upozorio da je to strpljenje bilo potrebno i Evropi i s tim u vezi je spomenuo da su sva otvorena pitanja iz rata, između Luxemburga i Nemačke, rešena u „bolnom procesu“ koji je trajao 45 godina.

Plenković:Zemlje regije moraju ispuniti kriterije EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Presednik Evropske komsije je ove navode izneo nakon susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Osvrćući se na odnose sa Srbijom, Plenković je naglasio da postoje trenutne i buduće teme te one vezane za prošlost. Šef hrvatske Vlade je ponovo istakao da je država pokrenula i pitanje odštete te da je „pomirenje moguće graditi kroz rješenje tih otvorenih pitanja koja su ostala od agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku“.

Andrej Plenković je ponovio kako Hrvatska podržava proširenje EU i susjede na tom putu ali da se na tom putu trebaju ispuniti neophodni kriterijumi. Juncker je „zanimljivom“ okarakterisao posetu predsednika Srbije Aleaksandra Vučića Zagrebu, i naveo da će i oko toga razgovarati kada bude posetio zemlje regiona krajem februara.

Jean Claude Juncker je ponovio stav da Evropska unija neće primiti nove članice koje nisu unapred rešile bilateralne sporove, pogotovu granična pitanja. Prema Junckeru, ako se ta pitanja ne reše na vreme, kao što je slučaj sa graničnim sporazumom između Slovenije i Hrvatske, „onda ta pitanja čine da se gubi vreme i energija“. Plenkovć je naveo da je malo verovatno da se granični spor sa susednom Slovenijom reši putem arbitražne odluke stoga očekuje pronalazak obostrano prihvatljivog rešenja.

„Smatramo da je naš prijedlog odličan za postizanje dogovora koji bi mogao zadovoljiti i Hrvatsku i Sloveniju. Istodobno smatramo da nije dobro poduzimati jednostrane korake, a najgori je scenario kada se problem koji postoji između država prenosi na naše sugrađane i to je ono što mi je iskreno žao i što smatramo da se nije trebalo dogoditi“, izavio je Plenković referirajući se na kazne koje se upućuju ribarima.

XS
SM
MD
LG