Dostupni linkovi

Si: Kina spremna da deli tehnologiju 5G sa svim partnerima


Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas da je Kina spremna da "deli" tehnologiju 5G sa svim svojim partnerima uprkos zaziranja pred kineskim telekomunikacionim gigantom Huavejom za koga Vašington sumnja da koristi tu tehnologiju za špijunažu.

"Kina je spremna da podeli sa svim svojim partnerima svoje pronalaske i tehnološko znanje, i posebno tehnologiju 5G", rekao je Si Đinping na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u prisustvu svog ruskog kolege Vladimira Putina.

Putin je na plenarnoj sesiji foruma u Sankt Peterburgu gde je učestvovao zajedno sa kineskim predsednikom osudio pokušaj da se sa svetskih tržišta "otera" Huavej.

"U nekim sredinama već se govori o početku prvog tehnološkog rata u digitalnoj eri", rekao je Putin.

Američki predsednik Donald Tramp u maju je zabranio američkim firmama da prodaju savremenu opremu Huaveju koga sumnja da špijunira za vlasti u Pekingu. Američka odluka koja stupa na snagu za tri meseca preti opstanku kineske grupe, koja zavisi od američkih čipova za svoje telefone, ocenjuju stručnjaci.

Zbog američke zabrane više kompanija se distanciralo od Huaveja, kao što je na primer Gugl, čiji sistem Android se nalazi u većini pametnih telefona na svetu.

U Rusiji Huavej je postigao sporazum o razvoju mreže 5G a u sredu je potpisan sporazum sa ruskim brojem jedan u mobilnoj telefoniji MTS-om.

XS
SM
MD
LG