Dostupni linkovi

Peru uvodi vize za državljane Venecuele


Protest pristalica Huana Guaida, Karakas 8. mart 2019. (ilustracija)
Protest pristalica Huana Guaida, Karakas 8. mart 2019. (ilustracija)

Peru će uvesti vize za državljane Venecuele zbog krize u toj zemlji koja je navela milione njih da odu, saopštilo je peruansko Ministarstvo inostranih poslova i podsetilo da tim državljanima do sada nisu bile potrebne vize.

Više od tri miliona državljana Venecuele napustilo je zemlju od 2015. godine zbog loše privrede i ozbiljne političke krize. Oko 800.000 njih se nalazi od 2017. godine u Peruu.

Državljani Venecuele će od 15. juna morati da imaju takozvanu "humanitarnu vizu" koju mogu dobiti u peruanskim konzulatima u Venecueli, Kolumbiji ili Ekvadoru.

Ministarstvo je navelo da uvodi tu meru kako bi imalo kontrolisanu migraciju.

Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste Venecuelu.

Osporavani predsednik Nikolas Maduro je preuzeo dužnost predsednika 2013. godine, nakon smrti Uga Čaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o nameštanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsednik Nacionalne skupštine Huan Guaido se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Belorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su poslednjih godina značajno investirale u Venecuelu i poseduju veliki deo duga te zemlje u različitim oblicima.

XS
SM
MD
LG