Dostupni linkovi

Veteran Tom Rajs (97) ponovio skok padobranom u Normandiji


Desant savezničkih padobranaca 1944.

Američki veteran Tom Rajs (97) danas je ponovio skok padobranom koji je imao pre 75 godina za vreme savezničkog iskravanja u Normandiji i dočekan je velikim aplauzom prisutnih.

"Lep let, lep skok, sve je bilo savršeno", uzviknuo je bivši padobranac 101. američke vazduhoplovne divizije kad je dodirnuo tlo na velikom polju u mestu Karantan na severozapadu Francuske.

Rajs, koji je skočio vezan za drugog padobranca, imao je padobran u bojama američke zastave. Nosio je kačket svoje nekadašnje divizije i nesigurnim hodom je pozdravio prisutne praveći znak V za pobedu.

Pre 75 godina, tada mladi Rajs sa 22 godine, došao je u Englesku avionom Daglas C-47, a tokom noći 6. juna 1944. godine skočio je u Normanciji zajedno sa još 9.000 pripadnika divizije.

Rajs je ispričao da je tada skočio sa opremom teškom 50 kilograma.

Cilj te divizije je bilo obezbeđivanje puteva oko Karantana, gde se nekoliko sati kasnije očekivao dolazak oko 100.000 vojnika.

Rajs je posle rata postao profesor istorije, a imao je oko 60 skokova svake godine za vreme obeležavanja Dan D.

"On skače za sve žrtve u Drugom svetskom ratu, i skakaće dokle bude mogao", izjavila je Rajsova supruga Brenda.

Kada su Rajsa posle skoka pitali da li će ponovo skakati u Normandiji, bivši padobranac je odgovorio: "Već sutra ću to ponoviti".

U Francuskoj se sutra obeležava 75 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu. Svečanost je danas počela u Engleskoj.

XS
SM
MD
LG