Dostupni linkovi

Obilježava se 75 godina od 'Dana D'


Svijet obilježava 75. godišnjicu iskrcavanja saveznika u Normandiju - "Dan D". Lideri 16 država saveznica antifašističke koalicije u Portsmouthu će potpisati zajedničku izjavu kojom će potvrditi odlučnost da se više nikada ne ponovi "nezamislivi užas" Drugog svjetskog rata.

Članice savezničke koalicije obavezuju se na zajednički rad na "mirnom rješavanju međunarodnih napetosti".

Odlazeća premijerka Velike Britanije Theresa May pozvala je na jedinstvo zapadnih saveznika u borbi protiv “novih i sve snažnijih sigurnosnih prijetnji” u današnjem vremenu.

Iskrcavanje saveznika na francusku obalu je bila najveća vojna operacija ikada i označila je početak borbe za konačno oslobađanje Evrope od nacističke okupacije i zla.

Akcija je planirana više od godinu dana i trebala je prvobitno početi 5. juna, jer se očekivalo da će more biti mirno, da će biti puni mjesec i da će oseka omogućiti brže iskrcavanje vojske. Međutim, olujno nevrijeme odgodilo je akciju za za 6. jun.

Iako su nacisti očekivali invaziju, njemački vojni vrh je vjerovao da se radi o taktičkoj diverziji i da će invazija početi na jugu Evrope.

Na pet plaža u Normandiji prije 75 godina iskrcalo se oko 156 tisuća savezničkih vojnika sa punom opremom i sa oko 10 tisuća vozila.

Iskrcavanje vojnika bilo je podržano jakim savezničkim zračnim snagama. Ipak, poginulo je oko 4.400 savezničkih vojnika, a oko devet tisuća je bilo ranjeno ili ih se smatra nestalima. Procjenjuje se da su nacisti imali gubitke između četiri i devet tisuća vojnika. I tisuće francuskih civila je poginulo tokom savezničkog bombardiranja.

Današnjoj komemoraciji prisustvuje oko 300 ratnih veterana starih između 91 i 101 godine, a među svjetskim liderima saveznicima iz Drugog svjetskog rata uz britansku premijerku, kraljicu Elizabethu i američkog predsjednika Donalda Trumpa, su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, kanadski premijer Justin Trudeau, australijski predsjednik vlade Scott Morrison, predstavnici Belgije, Češke, Slovačke, Luksemburga, Danske, Grčke, Nizozemske, Novog Zelanda, Norveške i Poljske, a pozvana je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG