Dostupni linkovi

Hahn: EK će preporučiti otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom


Johannes Hahn, evropski komesar za susedstvo i politiku proširenja
Johannes Hahn, evropski komesar za susedstvo i politiku proširenja

Evropska komisija (EK) će krajem maja preporučiti otvaranje pristupnih pregovora o punopravnom članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom, potvrdio je komesar nadležan za pitanje proširenja Johannes Hahn.

Hahn je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio da će preporuka biti objavljena 29. maja, kada Evropska komisija objavi godišnji izveštaj o napretku zemalja koje su u procesu proširenja.

“Kroz dve nedelje ćemo predstaviti naš godišni izveštaj gde ćemo sigurno preporučiti otvaranje pregovora za obe zemlje (Albaniju i Severnu Makedoniju)”, rekao je Hahn.

Međutim, kako je evropski komesar istakao, od zemalja članica EU zavisi da li će se saglasiti za preporukom Evropske komisije.

“Obe zemlje su ispunile uslove i sada je na zemljama članicama da izađu sa političkim procenama”, naglasio je evropski komesar.

Inače, biće ovo prva preporuka za Albaniju i deseta za Severnu Makedoniju.

Od 2009. godine Evropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora. Međutim, ova preporuka do sada nije dobijala saglasnost zemalja članica koje imaju nadležnost da donesu konačnu odluku o ovom pitanju. U međuvremenu, Skoplje i Atina su postigli Prespanski sporazum, kojim bi trebalo da se deblokira evroatlantski put Severne Makedonije.

Prema rečima komesara Hahna, zvanično Skoplje je obavilo izuzetan posao u ispunjavanju svih uslova za početak pregovora o članstvu sa EU.

“Moramo da priznamo ogroman napredak koji je postigla Severna Makedodnija u prevazilaženju bilateralnih konflikta, što je bio i preduslov za buduće članstvo”, naglasio je Johannes Hahn.

Načelno je bilo planirano da Savet ministara EU donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa ovim zemljama na sastanku u junu. Međutim, u evropskim kuloarima kruže informacije da će rasprava biti odložena za kasniji datum, jer je nekim zemljama potrebna saglasnost nacionalnih parlamenata te da je vremenski okvir između preporuke i junskog stanaka veoma mali da bi se ispoštovale sve procedure.

Upitan da potvrdi navode da će odluka o pristupnim pregovorima biti odložena za kasniji datum, Johannes Hahn je za RSE naglasio da je “uvek bila namera da odluka bude donesena tokom leta”.

Prema nezvaničnim informacijama, u EU postoje naznake da se razmišlja o mogućoj raspravi o otvaranju pristupnih pregovora na ministarskom sastanku u julu, što bi bilo prvo važno zasedanje tokom finskog predsedavanja EU. Finska od 1. jula preuzima predsedavanje EU.

XS
SM
MD
LG