Dostupni linkovi

Sastanak Trumpa i Erdogana u junu


Američki predsjednik Donald Trump i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan
Američki predsjednik Donald Trump i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se tokom telefonskog razgovora kojeg su obavili u srijedu, da se sastanu na marginama G20 sastanka koji će biti organizovan pred kraj juna u Japanu, objavio je na Twiteru, direktor komunikacija turskog predsjedništva.

Dva lidera su razgovarali o problemima poput pojačavanja međusobne saradnje, planirane turske kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema i o "prilici da nastave diskusiju" tokom G20 samita, saopštio je u emailu Reutersu Judd Deere, glasnogovrnik Bijele kuće.

Odnosi NATO saveznika su bili malo uzdrmani u posljednje vrijeme zbog odluke Ankare da kupi ruski S-400 sistem za raketnu zaštitu, za koje Washington kaže da bi mogao da kompromitira njihove F-35 borbene avione.

Turska je predložila da ove dvije zemlje oforme radnu grupu koja bi procijenila potencijalni uticaj S-400 sistema na F-35 avione, ali još uvijek nisu dobili odgovor od Sjedinjenih Država.

Washington je ranije prijetio da će nametnuti sankcije Turskoj ukoliko kupi ruski raketni odbrambeni sistem, što je potez koji bi najvjerovatnije naštetio turskoj ekonomiji.

Pored ovih, saveznici su također raspravljali o drugim pitanjima, poput razlike u politikama prema Siriji i američkim sankcijama prema Iranu.

XS
SM
MD
LG