Dostupni linkovi

Tači očekuje od EU da osudi 'rasistički jezik' premijerke Srbije


Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je za Radio Slobodna Evropa "da je rasistički jezik premijerke Srbije", "zemlje koja je počinila genocid i etničko čišćenje na Kosovu, najbolji dokaz patološke mržnje trenutnog srpskog režima naspram građana Kosova".

Premijerka Srbije Ana Brnabić u sredu je, u prisustvu ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija rekla da je zabrinjava i plaši situacija na Kosovu jer imate posla sa "ljudima koji su bukvalno izašli iz šume".

Tači je dodao da od EU očekuje da što pre osudi i da se distancira se od takvog rečnika srpskih zvaničnika.

"Ovako nešto ne predstavlja ništa novo niti vanredno za nas, zato što jako dobro znamo genocidni karakter jučerašnje i današnje Srbije. Ali ono što je drugačije i razočaravajuće jeste gorka činjenica da EU ne osuđuje ovakvo rasističko i antievropsko ponašanje Srbije", kazao je Tači.

Predsednik Kosova je dodao da nasuprot tome EU i dalje drži "otvorena vrata jednoj državi koja je počinila genocid i koja ni danas ne veruje u evropske vrednosti".

"S druge strane, EU nastavlja da diskriminira Kosovare i drži ih izolovanim, bez nade za učlanjenje u Uniju. Ovakav selektivan i diskriminatorski pristup otežava kredibilitet EU u očima građana Kosova".

"Očekujemo od EU da što pre osudi i distancira se od ovakvog rasističkog rečnika srpskih zvaničnika koji podstiče mržnju i miniraju napore za pomirenje i normalizaciju", istakao je Tači.

Povodom takve izjave Brnabić na Tviteru se oglasio i šef kosovske diplomacije, Bedžet Pacoli, navodeći da dok je on ministar spoljnih poslova Kosova „nikada neće dozvoliti da Brnabić uđe na Kosovo, sve dok i dalje gaji rasističku i bolesnu ideologiju protiv naroda Kosova“.

On je dodao da su njeni komentari u prisustvu šefa EU delegacije u Srbiji, bili "odvratni i potpuno neprihvatljivi".

Pacolijeva izjava je u skladu sa politikom Prištine, reagovala je premijerka Srbije.

"Ljudi koji su spremni da spreče protok robe spremni su i da spreče slobodu kretanja", rekla je Brnabić, nakon sastanka sa premijereom Slovačke Peterom Pelegrinijem. Ona je navela da je to i protiv interesa Albanaca i suprotno svim civilizacijskim vrednostima.

Premijerka Srbije je prethodno, u prisustvu Sema Fabricija, rekla da je plaši situacija na Kosovu.

"Ono što mene najviše plaši, što imate posla sa racionalnim ljudima. Sa najgorom vrstom populista. Sa ljudima, mislim, koji i jesu bukvalno izašli iz šume. To su ljudi, neki od tih su i teroristi koji nisu osuđeni, bili su optuženi, bili su u Haškom tribunalu. Nisu osuđeni samo zato što je u tom procesu, što su svi svedoci pobijeni. I kako mi sada da znamo šta će oni uraditi sutra. Njima je svejedno da li je tamo rat ili nije, to je ono što mene plaši. To je ono što mene užasno mnogo plaši. Istovremeno me plaši što nema jače, odlučnije reakcije međunarodne zajednice", rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je takođe izjavila da je sigurna da će joj, kada bude želela da ode na Kosovo, to biti omogućeno.

Komentarišući Tačijevu izjavu da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština, Brnabić je rekla da to pokazuje "stepen njihove neodgovornosti i da nemaju nikakav kapacitet institucija".

"Formiranje ZSO donelo bi mir i žao mi je što Priština šalje poruku da Srbi tamo nemaju nikakva prava i da to nije njihova zemlja", rekla je Brnabić.

* Uskoro opširnije

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG