Dostupni linkovi

Policija sprečila grupu huligana da upadne na festival 'Mirëdita, dobar dan!'


Huligani pokušali da upadnu na festival 'Mirëdita, dobar dan!'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Huligani pokušali da upadnu na festival 'Mirëdita, dobar dan!'

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija primenom sile rasterale su veću grupu huligana koja se večeras okupila ispred Dorćol Platza u Beogradu, za vreme održavanja festivala “Mirëdita, dobar dan!“, na kojem se beogradskoj publici predstavljaju savremeni umetnici sa Kosova.

Kako Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje od policije, u pitanju su pripadnici navijačkih grupa. Nosili su transparente sa zastavom Kosova preko kojeg je grb Srbije i natpis „Nema predaje“ i skandirali su pogrdne parole Albancima.

Kordon policije ispred Dorćol Platza, 30. maj 2019.
Kordon policije ispred Dorćol Platza, 30. maj 2019.

Situacija se smirila oko 22 sata, huligani su se razišli, a manji broj policajaca je ostao ispred objekta. Autobus organizatora odvezao je u pratnji policije, oko 22 sata, učesnike festivala iz Dorćol Platza ka hotelu u kom su smešteni.

Ranije večeras, stotinak metara iznad ulaza u Dorćol Platz, bio je postavljen kordon policije koji je sprečavao manju grupu okupljenih da priđu tom objektu, a kako je javio reporter RSE u Ulici Cara Dušana u to vreme nedaleko odatle nalazila se veća grupa huligana.

Uoči incidenta na festivalu je trajala debata "Život sa sećanjem na nestale", a potom je održana projekcija dokumentarnog filma "Ferdonija" o nestalim licima tokom rata na Kosovu.

Ivan Đuric iz Inicijative mladih za ljudska prava, organizatora festivala "Mirëdita, dobar dan!" rekao je za RSE da "ako premijerka (Srbije Ana Brnabić) izjavi onako o Kosovu kao što je izjavila za Albance ili za kosovske lidere sa kojima radi na pomirenju da su juče došli iz šume, šta onda da očekujemo od navijača?".

"Ono što je meni najvažnije jeste da se naša poruka festivala ipak nekako probije kroz te navijačke redove, da nadglasa navijačko urlikanje, da su dijalog, da upoznamo jedni druge i povezivanje dva naroda na kraju ono glavno kad se festival završi, i radimo na tome i dalje. To što je situacija više naelektrisana nego pre nedelju dana nas onespokojava, tako da naš napori moraju da se nastave", rekao je Đurić.

Policija unutar dvorišta Dorćol Platza, 30. maj 2019.
Policija unutar dvorišta Dorćol Platza, 30. maj 2019.

Festival “Mirëdita, dobar dan!“ otvoren je juče, 29. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), a pred sam početak ove manifestacije ispred CZKD-a se okupila i grupa od nekoliko desetina desničara, mahom mlađih muškaraca koji su pevali navijačke pesme, a koje je kordon policije sprečio da priđu bliže mestu održavanja festivala.

Prethodno je, zbog festivala protestovalo i dvadesetak ljudi među kojima je bila predstavnica desničarskog pokreta 'Zavetnici' Milica Đurđević Stamenkovski, a koji su rekli da je razlog njihovog dolaska to što se "Kosovo tretira kao nezavisna država".

Desničari su prvobitno pokušali da se probiju kroz kordon policije koja obezbeđuje ulaz, ali u tome nisu uspeli. Ispred kordona su potom razvili transprente, te uzvikivali "Ovo je Srbija" i sa razglasa puštali pesme o Kosovu.

Svi okupljeni su se razišli oko dva sata nakon početka festivala.

Festival "Miredita, dobar dan!" traje do 1. juna, a tokom četiri dana festivala, publika ima priliku da pogleda dokumentarni film "Ferdonija" o nestalim licima tokom rata na Kosovu, da se upozna sa publikacijama i knjigama o umetnosti i pozorištu, kao i da učestvuje u debatama i razgovorima. Takođe, u okviru muzičkog dela programa, na festivalu se predstavlja i sastav iz Đakovice "Don't listen to your neighbors" i DJ Matale iz Prištine.

Inače, pripadnici desničarskih pokreta i stranaka su i prethodnih godina organizovali proteste i akcije protiv održavanja festivala.

Prošle godine su protest organizovali članovi i simpatizeri parlamentarne Srpske radikalne stranke, čiji je lider Vojislav Šešelj osuđen za ratne zločine u Haškom tribunalu.

Problema je bilo i 2017. godine, kada je kao gošća festivala bila najavljena Atifete Jahjaga, bivša predsednica Kosova, što je bilo propraćeno protestom ekstremističkih grupa. Jahjaga je kazala da joj je ulaz u Srbiju bio zabranjen, a zvanični Beograd se o tome nije izjasnio.

XS
SM
MD
LG