Dostupni linkovi

Odložene svečane sednice Skupština opština na severu Kosova


Zoran Todić, Vučina Janković, Goran Rakić i Srđan Vulović odneli su pobedu u sve četiri opštine na severu Kosova sa preko 90 odsto osvojenih glasova birača

Svečane sednice Skupština opština na severu Kosova zakazane za četvrtak u 15 časova, odložene su u poslednjem trenutku.

Na sednicama je trebalo da novoizabrani gradonačelnici, kako je prethodno najavljeno, polože zakletve.

Novinarima nije dato objašnjenje zbog čega se i do kada odlažu sednice.

Na izborima održanim 19. maja kandidati Srpske liste za gradonačelnike odneli su pobedu u sve četiri opštine na severu Kosova sa preko 90 odsto osvojenih glasova birača.

U Leposaviću je Zoran Todić dobio 96,06 odsto glasova, Srđan Vulović u Zubinom Potoku 94,5, Vučina Janković u Zvečanu 94,7 i Goran Rakić u Severnoj Mitrovici 90,1 procenat.

Vanredni izbori održani su nakon što su krajem novembra prošle godine gradonačelnici podneli ostavke zbog kako su naveli „kontinuirane institucionalne represije“ kosovskih institucija, odnosno zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije

Srpska lista je u aprilu povodm raspisivanja izbora održala konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je nakon sastanka izjavio da će Srpska lista izaći na izbore, kako se ne bi dozvolilo da na te pozicije dođe Albanac, te da će se tek nakon izbora odlučiti da li će izabrani gradonačelnici preuzeti funkcije. Povodom takve Vučićeve izjave, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da će ukoliko izabrani gradonačelnici opština sa srpskom većinom ponovo podnesu ostavke nakon izbora 19. maja, ponovo uslediti novi izbori.

XS
SM
MD
LG